fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

infekcije-trudnica

Iako nisu poželjne, infekcije se vrlo često javljaju u trudnoći. U tom razdoblju „drugog stanja“ smanjena je funkcija T-limfocita, što znači da je imunitet općenito slabiji. Zbog promijenjene flore urogenitalnog trakta, te uslijed hormonalnih promjena, česte su infekcije mokraćnog sustava, vaginalne upale i gljivice. 

Kada dođe do infekcije, većina trudnica se pita može li si i kako pomoći prirodno, bez upotrebe hemije i antibiotika. Naravno da može! Ljekovitim biljem možete ubrzati liječenje, podići imunitet i spriječiti nastanak novih infekcija.

Zašto koristiti ljekovito bilje?  

Kod upotrebe antibiotika, infekcije se vrlo često vraćaju. Ponekad je to zbog starog uzročnika – bakterije, gljivice ili virusa, no uzrok može biti i oslabljeni imunitet, narušena prirodna ravnoteža sluznice ili otpornost bakterija na pojedine antibiotike. 

Ljekovito bilje djeluje na sve uzročnike upala - antiseptički, antimikrobno i protuupalno. Jača imunitet,  vraća i održava prirodnu ravnotežu sluznice te vraća prirodnu snagu organizmu u borbi protiv infekcija. Diuretičkim djelovanjem potiče izlučivanje tekućine iz tijela, a samim time i bakterija, uzročnika bolesti.

"Sigurne" biljke - saveznici u borbi protiv infekcija  

1. Bazga (Sambucus nigra) je diuretik - potiče izlučivanje mokraće, a uz to ima antivirusno, antibakterijsko i antimikrobno djelovanje, te podiže imunitet.  

2. Brusnica  (Vaccinium Vitis idaea) sadrži arbutin - antibiotik i diuretik, a taj najljekovitiji sastojak nalazi se u listu. Liječi i infekcije kandidom (gljivice) koje su vrlo česta nuspojava uzimanja antibiotika. Pomaže u liječenju upala u urinarnom traktu izazvanih bakterijama, a naročito E. Coli. Djelotvorna je kod ostalih infekcija mokraćnih puteva i upale bubrežne nakapnice. List brusnice učinkovitiji je od lista medvjetke (Uva ursi), a osobito se preporučuje kod osoba osjetljivog želuca. Medvjetku trudnice ne bi smjele uzimati.  

zdravlje-bebe-trudnoca

3. Kopriva (Urtica dioica) potiče mokrenje, jača imunitet, pomaže protiv svih vrsta alergija. Djeluje i kao željezni tonik (enzim sekretin utječe na povećanje broja crvenih krvnih tjelešaca-pomaže u liječenju anemije). Pomaže kod bubrežnih oboljenja, upala mokraćnih kanala i mjehura (cistitisa, krvi u mokraći, pijeska i kamenaca u bubrezima - sprječava stvaranje kamenaca i otapa ih).  

4. Preslica (Equisetum arvense) je nezaobilazna biljka u liječenju bolesti urinarnog trakta, ali i pluća, bolesti kože, rana, upala i drugih infekcija. Sadrži kremičku kiselinu, kalcij, magnezij i željezo. Predstavlja izvrstan prirodni izvor minerala potrebnih organizmu, koji će nahraniti i oporaviti nokte, kosti, kožu, kosu i mišićno tkivo. Poboljšava imunitet. Sadrži znatne količine željeza pa je prirodni lijek za anemiju. Iako je zdrava i djelotvorna, u trudnoći se ne preporučuje uzimanje preslice kao monodroge,  nego u kombinaciji s drugim biljkama i to u vrlo malim količinama.    

5. Crni sljez  (Malvae sylvestris) spada u mucilaginozne biljke - sadrži sluz.   Izvrsno pomaže u svim tegobama sa sluznicama pa tako i kod bolesti urinarnog sustava.   Sadrži antocijan koji djeluje protuupalno i antibakterijski. Djeluje i kao diuretik.  

6. Kamilica  (Matricaria chamomilla) ima protuupalno djelovanje kod svih unutarnjih i vanjskih upalnih procesa. Pojačava izlučivanje mokraće, smiruje bolove pri mokrenju i djelotvorna je protiv raznih bakterija u mokraći. Djeluje protiv gljivičnih infekcija, liječi želudac i crijeva, smanjuje grčeve i nadutost, smiruje i djeluje protiv nesanice, jača imunitet i liječi prehladu. Sve navedene biljke smiju se koristiti tijekom trudnoće, ali ne preporučujem ispijanje niti jedne biljke kao monodroge kroz duži period, već isključivo u mješavinama. Tako će se biljke međusobno nadopunjavati, a neće imati štetnih nuspojava.

Autor: Maja Žalac, fitoterapeut

Izvor: Alternativa-za-vas.com



prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos