fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

sedmica_trudnoce_04

Tokom reprodukcijskog dijela života maternica se kroz menstruacijski ciklus priprema za oplodnju svaki mjesec. Prvi dan ciklusa je prvi dan menstruacijskog krvarenja, koje predstavlja zapravo ljuštenje sluznice maternice. Tokom slijedeće dvije sedmice, nastupa obnavljanje sluznice i njena priprema za trudnoću. Istodobno se odvijaju promjene na jajnicima gdje počinje sazrijevanje jajne stanice.

5-sedmicaTokom pete sedmice trudnoće javljaju se tzv. nesigurni znaci trudnoće. To su prije svega osjetljive i napete dojke, kao i izostanak mjesečnice. Nije svaki izostanak mjesečnice znak trudnoće - stres ili druge bolesti su veoma često razlozi istog. Zbog visoke razine navedenih "hormona trudnoće" može se javiti osjećaj pojačanog umora, kao i pritisak u zdjelici, te pojačan nagon za mokrenjem.

6-sedmicaIzostanak mjesečnice je doista pravi pokazatelj da ste trudni i javlja se dva do tri tjedna nakon začeća. Izostanak menstruacijskog krvarenja može biti izazvan i drugim razlozima, zato trudnoću potvrdite sami testom ili liječničkim pregledom. Ovo je vrijeme kada se trudnoća može vidjeti i ultrazvučnim pregledom: gestacijska (embrionalna) vrećica mjeri 10 - 15 mm u promjeru, a unutar embrionalne osnove se vide otkucaji fetalnog srca.

7-sedmicaU prvim sedmicama trudnoće najčešći simptom je mučnina i često povraćanje. Bez obzira što se naziva jutarnja mučnina, može se javiti u bilo koje doba dana. Često se javlja pojačana osjetljivost na mirise, kod nekih žena pojačan osjećaj umora i bez dodatnog napora, te osjećaj razdražljivosti. Dojke su napete i osjetljive. Razlog ovim promjenama je povišena razina hormona progesterona kojeg stvara još uvijek žuto tijelo jajnika.

8-sedmicaStijenka maternice je do sada već jasno omekšala da bi mogla dopustiti blastocisti da se čvrsto ukopa. Uz omekšanje tijela maternice javlja se zgušnjavanje sluzi vrata maternice, koja stvara čep (Kristellerov čep) u kanalu vrata maternice, koji će otići tek s prvim porođajnim trudovima koncem trudnoće. Kod ginekološkog pregleda u ovo vrijeme, osjeti se jasno povećanje i mekoća maternice. Ovo povećanje maternice je izvana još uvijek neprimjetno. O trudnoći u ovo vrijeme svjedoče jedino tegobe koje imate, pozitivan test na trudnoću koji ste napravili ili nalaz liječnika koji vas je pregledao.

9-sedmicaPremda je razvitak embrija u poodmaklom stadiju, u vašemu vanjskom izgledu još uvijek nema znakova trudnoće ili su promjene tako male da ih samo vi možete zapaziti! Tako naprimjer koža lica može postati glatkija nego inače, a lice bucmastije. Kod nekih trudnica mogu se javiti i prištići. U ovo vrijeme razina hormona hCG dosiže velike vrijednosti, zbog čega su tegobe (mučnina) najčešće najizraženije. Druga djelovanja hormona trudnoće odnose se na dojke koje postaju punije, i u većine trudnica osjetljivije. Moguća je pojava pojačanog vaginalnog iscjetka, što ne čudi obzirom da razina hormona estriola raste i do 1.000 puta iznad vrijednosti izvan trudnoće.

10-sedmicaVisoka razina hormona trudnoće -ß-hCG je razlog pojave tipičnih tegoba rane trudnoće: osjećaj mučnine, pojačano lučenje sline, jutarnje povraćanje. U ovo vrijeme razina ß-hCG dosiže vrijednosti od oko 1 milijun IU/L.

11-sedmicaS napredovanjem trudnoće, uz djelovanje hormona trudnoće, dolazi do porasta bazalnog metabolizma kao i volumena krvi. Najveći uticaj na porast bazalnog metabolizma ima porast funkcije štitnjače, čija aktivnost pod utjecajem visoke razine estrogena raste za nekih 25%. Otprilike toliko iznosi i porast bazalnog metabolizma. Volumen krvi raste tijekom cijele trudnoće.

12-sedmicaPremda je maternica već značajno narasla trbuh još uvijek ne mora biti primjetan. Maternica u ovo doba mjeri nekih 10 cm i lagano izlazi iz male zdjelice u trbušnu šupljinu. Povećanjem maternice stvara se pritisak na druge unutarnje organe, dok pritisak na mokraćni mjehur - što se u većine trudnica manifestira učestalim mokrenjem na samom početku trudnoće - sada popušta.prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos