fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

motorika

Nakon rođenja, beba nesvjesno koristi svoje ručice i nogice kao motoričke vještine kada ugleda svoje roditelje ili stavlja ručice na lice ako mu smeta jako svjetlo. U prvim mjesecima počinju ručicama dohvaćati određene predmete ispred sebe kako bi se podignuli, zatim uče da sjede i da puzaju.

bebamama

Dok dojite vašu bebu, u vašem organizmu se događa toliko različitih procesa. Jedan od najvažnijih jeste refleks otpuštanja mlijeka ("let-down reflex) koji omogućava otpuštanje mlijeka iz mliječnih kanala (duktula) iz cjelokupne dojke kako bi beba došla do zadnjeg (masnijeg) mlijeka.

 

beba-hrana

Zbog nedovoljno razvijenog probavnog sistema, dojenčad odnosno djeca do godine dana ne bi smjela jesti određene namirnice.

tate_dojenje

Iako je dojenje rezervisano za mame, tate također mogu biti velika podrška u tom procesu. Ponekad mama može izdojiti jedan dnevni obrok bebe i dopustiti tati da nahrani bebu na bočicu. Takvo povezivanje veselit će tate i prije naviknuti bebu na miris i toplinu tatinog tijela.

beba-ljubav

Od prvog trenutka kada ste svoju bebicu uzeli u naručje, vaša beba je osjetila veliku ljubav i privrženost vama. Tog dana je počelo jedno prelijepo putovanje mame i bebe u kojem se gradi jedna velika ljubav, uz mnoštvo poljubaca, zagrljaja i bliskosti.

proba

Novija istraživanja američkih znanstvenika su otkrili na koji način različita ishrana utiče na bakterije u želucima beba.

raz

Naučnici sa Univerziteta New York su proveli istraživanje o tome da li djeca mogu raspoznati riječi od drugih zvukova u dobi od devet mjeseci na način da su djeci puštali zvukove ljudskog govora i zvukova papiga.

bebe-igra

Od rođenja, potreba bebe za igrom se razvija i povećava svakim danom. Kroz igru, novorođenče uči i upoznaje svijet oko sebe. Na taj način uči i otkriva svoje sposobnosti koje se razvijaju kako raste. Zbog toga se roditeljima savjetuje da se igraju sa svojom bebom od samog rođenja jer je na taj način upoznaju bolje i razvijaju njene vještine.

grcevi

Dojenački grčevi su jedan od najčešćih problema sa kojima se suočavaju roditelji bebe u prva tri mjeseca. Neutješan plač nakon hranjenja ili u određeno doba dana (predvečer) je često znak da bebu muče grčevi. U tim trenucima se beba grči, povlači nogice prema stomaku, stišće šake i ima nadut trbuh ispunjen zrakom.

majcinstvo beba

Mnogi koji djecu nemaju pitaju se ovo pitanje, a neki čak i koji imaju ali nisu s bebama po cijele dane... Eto odgovora jednom zauvijek: postavljaju temelje za djetetov uravnotežen razvoj i zdravu budućnost.

Tokom trudnoće a pogotovo nakon rođenja bebe, mnogi roditelji počinju dobivati različite savjete o roditeljstvu dolaze sa svih strana, od prijatelja, rodbine pa čak i običnih prolaznika na ulici. Ono što je najvažnije u "moru" svih tih savjeta jeste da prepoznate ono što je vašoj bebi zaista potrebno i da slušate vlastite instinkte.