fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

zdrave-namirnice

Jeste li znali da se u vašem domu krije najzdravija hrana na svijetu? Super hrana se sastoji od super sastojaka koji vašem tijelu pružaju sve potrebne sastojke. Vrijeme je da vas upoznamo sa najzdravijom hranom te s najjednostavnijom i najukusnijom pripremom iste.

1. Gljive

Ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamjena za crveno meso. Gljive reguliraju razinu estrogena kod žena te štiti od raka dojke. 

2. Ječam

Žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog kolesterola te vrlo koristan za regulaciju probave.  

3. Orasi

Nevjerojatna namirnica bogata omega 3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i reguliraju dobar kolesterol.  

4. Integralna tjestenina

Najzdraviji oblik tjestenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Cjelovite žitarice vrlo su zdrave za vaš organizam i probavu.  

5. Maslac od kikirikija ili badema

Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene (oleinska) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Maslac možete i sami napraviti. 

6. Kvinoja

Kvinoja nije žitarica već sjemenka biljke koja je srodna špinatu. Bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijem i željezom te pruža tijelu energiju. 

7. Obrano mlijeko

Obrano mlijeko sadrži 9 esencijalnih nutrijenata među kojima je kalcij, B vitamin koji je dobar za neurološku funkciju te D vitamin koji je borac protiv raka.  

8. Borovnica

Ovo super voće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidant i izuzetno koristan za jačanje krvnih žila. Borovnice su i odličan izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalija, kalcija i željeza.  

9. Bulgur

Bulgur je napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica bogata željezom, fosforom, cinkom, manganom, selenom, magnezijem, kalijem i B vitaminom. Izuzetno je blagotvorna za probavni sustav, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka.  

10. Leća

Leća se ubraja u grupu zrnatih mahunarki. Ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni kolesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Poznata kao energetski vrijedna namirnica zbog visoke koncentracije B vitamina i velikih količina ugljikohidrata. 

Izvor: Zadovoljna.hr




srce2016
 
budi kum sos