fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

29-sedmicaNapreduje prije svega odlaganje masnog tkiva, rast unutrašnjih organa i sazrijevanje njihove funkcije. Tijelo zadobiva postupno konačne proporcije. Beba otvara i zatvara oči, kada su joj oči otvorene pomiče ih uokolo kao da nešto gleda.

30-sedmicaVaša beba vjerojatno osjeti Braxton-Hicksove kontrakcije, pitanje je kako ona to doživljava? Obzirom da beba pliva u plodnoj vodi i obavijena je plodovim ovojima, najvjerojatnije se ove kontrakcije osjete kao manje ili više snažna masaža. U svakom slučaju ove kontrakcije ne mogu ozlijediti bebu. Napreduje sazrijevanje pluća, a beba sada izvodi i ritmičke pokrete grudnoga koša koji imitiraju disanje.

32-sedmicaRazvitkom specijaliziranih epitelnih stanica koje oblažu alveole i stvaraju surfaktant, dovršava se proces sazrijevanja funkcije pluća što uvelike poboljšava šanse za preživljavanje vaše bebe u slučaju preranog poroda. Funkcija posteljice je u ovo vrijeme apsolutno zrela i besprijekorna. Sada je vaša krv odijeljena od bebine krvi membranom koja je tanka svega 5 µm i sastoji se od tri sloja stanica: s vaše strane je to jednoslojni epitel: endotel Vaših krvnih žila, potom zajednička bazalna membrana i s bebine strane epitel: endotel krvnih žilica posteljice.

32-sedmicaKonačno je u 32. tjednu sasvim zrela i funkcija pluća. Plućne alveole obložene su sada s tvari koja se naziva surfaktant i koja smanjujući njihovu površinsku napetost omogućuje širenje alveola kod prvog udisaja nakon poroda. Sa sazrijevanjem funkcije pluća Vaša beba se zapravo može bez ikakove bojazni roditi. Jedini problem bi bio njena mala porodna težina u ovo vrijeme! Beba bi bila sasvim mršava i naborane kože, a upravo tu će se tijekom narednih tjedana taložiti masno tkivo zaobljujući bebino tijelo. 

33-sedmicaVaša beba se sada već smješta u položaj za rađanje, što ćete vjerojatno saznati na vašoj sljedećoj kontroli. Porodni položaj bebe podrazumijeva nekoliko stvari: 

34-sedmicaPremda je svijet vaše bebe ograničen na unutrašnjost maternice, ona će se ponašati baš kao i svako novorođenče, osim što naravno neće plakati. Sigurno ste prepoznali da vaša beba ima svoj vlastiti ritam budnosti i spavanja, koji se gotovo uvijek razlikuju od onoga što upravo vi činite.  Kada je budna, beba će oponašati ritmične pokrete disanja, gutati plodnu vodu, a može i štucati. Pokreće se, sluša, osjeća, možda i raspoznaje mutne obrise, ali prije svega razvitkom moždanih stanica i veza između njih omogućeno joj je da uči.

35-sedmicaVaša beba intenzivno napreduje, prije svega snažno se povećava njena težina, u ovo vrijeme dobiva gotovo 200 - 250 g/tjedan! Prije svega se potkožno odlaže masno tkivo, tako da beba zadobiva konačni bucmasti izgled. U ovom tjednu nokti dosežu vrhove prstiju, a kod nekih beba mogu biti i duži, te se nakon poroda mogu naći čak i ogrebotine na licu koje potječu iz intrauterinog života.

36-sedmicaVaša beba pokazuje prve znake pojačanog odlaganja masnog tkiva, lice bebe se popunjava, glatko je, debeljuškasto, a obraščići već popunjeni. Zadebljali obraščići barem dijelom dolaze usljed razvitka čeljusnih mišića prilikom sisanja palca. Glavica bebe je sasvim oblikovana, a koštani šavi nisu sasvim čvrsti i potpuno srasli, te se kosti mogu za vrijeme poroda nešto primaknuti i čak preklopiti kako bi se veličina glave prilagodila porodnom kanalu.

37-sedmicaSa ovom sedmicom, vaša beba postaje klinički zrela i potpuno spremna za porod. S ovim tjednom se također završava razdoblje mogućeg preranog poroda.  U sljedećim danima beba će i dalje dobivati na težini, pri čemu se ovaj dobitak osobito odnosi na odlaganje masnog tkiva. U ovo vrijeme beba odlaže u prosjeku 14 g masti/dan. Esencijalne masne kiseline ulaze i u sastav mijelina, specijaliziranog omotača moždanih i kičmenih živaca čime započinje i konačni proces dozrijevanja živčanog sustava. Ovaj proces mijelinizacije nastaviti će se i nakon bebinog rođenja.

38-sedmicaVaša beba je savršeno spremna za porod! Beba je već poprilično debeljuškasta. Glavnina lanugo dlačica je nestala, a još samo na pregibima se zadržavaju naslage bjelkastog vernixa. Kosa prekriva glavu, trepavice i obrve su sasvim razvijene. Ručice su obično prekrižene na prsima, a koljena privučena na prsa. Nokti dosežu vrhove prstiju. Spolni organi su na svom mjestu - testisi su se kod dječaka spustili iz trbuha u skrotum. 

39-sedmicaPrvi susret s vašom bebom biti će vjerojatno iznenađujući! Najvjerojatnije Vam se njen prvi izgled neće tako jako svidjeti! Beba može biti plavkasta, ljubičasta ili svijetložućkasta, često prekrivena različitim tvarima kao što su verniks, ostatci lanugo-dlačica, vaša krv ili mekonium - bebina prva stolica. Visoka razina vaših spolnih hormona ostavlja traga i na bebinim spolnim organima i grudima koji su natečeni. Nerijetko se u prvim danima života bebe zna pojaviti i veoma oskudno mliječni iscjedak iz bebinih grudi.

40-sedmicaPrije nego što ćete dobiti vašu bebu u naručje, primalja i/ili ginekolog, a sve češće i u našim bolnicama vaš suprug ili partner prerezati će pupčanu vrpcu koja će se potom podvezati. Slijedi prvi pregled bebe koji se obavlja odmah nakon rođenja u 1. minuti života, te potom ponavlja u 5. minutoj života. Ovaj test (Apgar skor) obuhvaća ispitivanje kucaja srca bebe, njeno disanje, mišićni tonus, boju kože i reflekse. Osim određivanja Apgar skora, beba će se naravno izvagati, izmjeriti će se njena dužina kao i opseg glavice. Detaljnijim pregledom će se provjeriti zatvorenost kralježnice, spolni organi, pokretljivost kukova, odnosno isključiti druge nepravilnosti. prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos