fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

zdravlje-zacece

Razmišljate o trudnoći? Ako je to slučaj, vjerovatno već pratite svoj menstrualni ciklus, plodne dane i željno iščekujete plusić na testu za trudnoću. Većina žena se počne brinuti za svoje zdravlje kada ostanu trudne, međutim, doktori savjetuju da se buduće mame trebaju pripremati na trudnoću čak i prije samog začeća.

pitanja-zacece

Period pokušavanja da ostanete u drugom stanju je veoma emotivan i sa sobom nosi mnoga pitanja. Donosimo vam odgovore na 7 najčešćih pitanja o začeću.

1. Šta bismo trebali uraditi prije začeća?     

ishrana-trudnoca-dnk

Kada planirate trudnoću, možda jedna od prvih stvari na koju pomislite jeste ishrana vas i vašeg partnera. Svima je poznato da je ishrana jedan od najvažnijih faktora za naše zdravlje ali i naš fizički izgled ali novija istraživanja ukazuju na još veći značaj ishrane u pogledu trudnoće i rođenja djece.

ishrana_trudnoca

Iako je veoma bitno posvetiti pažnju ishrani tokom trudnoće, buduće majke bi trebale razmišljati o tome i ranije. Od samog začeća, fetus uzima hranjive sastojke i energiju od majke koji su potrebni za njegov razvoj. U tom periodu, potrebe za jodom, željezom i folnom kiselinom su u naglom porastu a da bi se one zadovoljile, potrebno je pripremiti tijelo za taj period i prije trudnoće.

druga-beba

Već imate jedno dijete i priželjkujete još jednog bracu ili seku? U periodu razmišljanja o drugoj bebi, mnoge majke se počnu pitati koji bi bio idealan razmak između dvije trudnoće. Ovo pitanje je veoma važno jer razlika u godinama djece bitno utiče na njihov međusobni odnos, odnos sa roditeljima i mišljenje o sebi kasnije u životu.

 

simptomi trudnoce

Pitate se da li ste trudni? Pomišljate da uradite test na trudnoću ali je ipak rano za to. Možda primjećujete neke rane znakove trudnoće ali niste sigurni. Donosimo vam nekoliko uobičajenih simptoma koji pokazuju da čekate bebu kao i savjete kako da se nosite s njima :)

trudnoca-dojenje

Za mnoge mame, dojenje predstavlja jedno prelijepo iskustvo a nekim mamama može odgoditi povratak menstruacije nakon poroda. Za neke to može biti odlična vijest ali ne i za one koje žele zatrudniti ili izbjeći novu trudnoću. Veoma je važno znati kako dojenje utječe na vaš menstrualni ciklus i šansu za začeće kako biste znali šta možete očekivati ovisno o situaciji u kojoj se nalazite.

hrana-plodnost

Pravilna ishrana je jedan od glavnih preduvjeta za povećanje zdravlja prije trudnoće ali i šanse za lakše začeće. Iako postoji mnogo faktora koji utiču na začeće, donosimo vam pet namirnica za koje se smatra da povećavaju plodnost.

beba-mama

Donosimo vam interesantan test pomoću kojeg možete otkriti da li ste spremni na prvu bebu. Ako uspješno završite sve zadatke, spremni ste da postanete roditelj. Sretno!

trudnoca-prijateljstvo

Da li postoji određeni period kada žene osjete potrebu da postanu mame? Novija istraživanja upravo pokazuju jednu interesantnu činjenicu, majčinstvo je "zarazno"!

prije-bebe

Život nakon dolaska djeteta ili više njih više nikada neće biti isti. To ste zasigurno čuli već mnogo puta. Životne navike se mijenjaju i vaša se svakodnevica mijenja iz korijena. Navike spavanja i hranjenja, higijenske navike i još mnogo toga dobit će neku novu rutinu i uvelike utjecati na vaš život.


Harmony web bannersrce2016
 
budi kum sos