fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

13-sedmicaSmanjuju se i lagano prestaju tipične tegobe rane trudnoće, posebice jutarnja mučnina, povraćanje kao i razdražljivost ili tjeskoba koje se javljaju u nekih trudnica. Dovršetkom razdoblja embriogeneze, u kojem rizik od nastupanja spontanog pobačaja iznosi oko 15%, kao i preuzimanjem mnogobrojnihi funkcija žutog tijela od strane posteljice stabilizira se dotok hormona trudnoće i ujedno pada rizik od spontanog prekida trudnoće na nekih 10% što ostaje konstatno do kraja 28. tjedna. 

14-sedmicaNajveći broj trudnica doživljava ovu i naredne sedmice trudnoće kao najbolje razdoblje svoje trudnoće, a većina tegoba nestaje. Lice vaše bebe je sve razvijenije. Prepoznaju se korijen nosa, formirani su obrazi, uši su sa strana na vratu prema glavi, a oči su sve bliže jedno drugome. Štitna žljezda je dovršila svoj razvitak i spremna je za početak stvaranja vlastitih hormona. U muških fetusa razvija se prostata, a u u ženskih fetusa se jajnici spuštaju iz trbuha u malu zdjelicu. 

15-sedmicaSada je i vaš trbuh jasno prepoznatljiv! Time i dosadašnja odjeća postaje preuska i vrijeme je za kupovinu trudničke odjeće. Porastom volumena krvi počinje prilagodba vašeg organizma na povećani napor, prije svega srce povećava svoj učinak za 20%. Rastu minutni, kao i udarni srčani volumen, što je praćeno s povećanom srčanom frekvencijom (ubrzani rad srca i ubrzani puls). Nastavlja se finiji razvitak kože vaše bebe, koja je u ovo vrijeme tanka i prozirna i kroz koju se vidi mnoštvo krvnih žilica.

16-sedmicaTokom ove sedmice, nastavlja se daljnji rast maternice koja se sada uzdiže nekih 2 poprečna prsta iznad stidne kosti. Osim bebe u ovo vrijeme maternica sadrži i već 250 ml plodove tekućine. U ovo vrijeme mliječne žlijezde započinju proizvodnju što dovodi do oticanja i osjetljivosti dojki. Zbog povećanog dotoka krvi u dojke, kao i intenzivnog razvitka alveola dolazi do značajnog povećanja dojki, a nerijetko se vide izražene vene, kao i sitne kvržice oko areole koje se označavaju kao Montgomeryjeve kvržice.

17-sedmicaNastavlja se rast maternice čije se dno (fundus) sada nalazi negdje oko sredine između stidne kosti i pupka. Slijedi daljnje povećanje dojki, a moguća je pojava i strija - vrlo finih crvenih ili smeđih prugica na koži usljed rastezanja kože. Nakon poroda prugice će postupno izblijediti i dobiti bjekasti ili srebrnkasti sjaj. Ovo je vrijeme da izaberete grudnjak po mjeri i počnete koristiti neku od krema protiv strija. Grudnjak po mjeri znači: košarice grudnjaka i vrpce ispod njih ne smiju biti tijesne, a naramenice moraju biti široke i podstavljene kako se ne bi urezivale u ramena.

18-sedmicaNemojte se razočarati ako vam je ovo prva trudnoća - a pročitali ste da i prvorotkinje osjete prve pokrete djeteta u 18. tjednu trudnoće! Za taj osjećaj imate još vremena (osobito ako se u vašoj težini pojavio koji kilogram viška) - najmanje naredne dvije sedmice. Mnoge buduće majke kažu da se ovaj osjećaj ne da opisati, većina trudnica opisuje ove pokrete poput probavnih smetnji ili micanja krila leptira u trbuhu.

19-sedmicaNastavljaju se rast maternice, rast posteljice i rast fetusa. Povećana maternica sada već zaobljuje vaše tijelo, dolazi do gubitka struka, promjena u vašem držanju, a može utjecati i na način spavanja. Nastavlja se dobitak u ukupnoj tjelesnoj težini, kao i do sada obratite pozornost kako na količinu, tako i kvalitet vaše prehrane. Nastavak rasta i finijeg razvitka mozga uz diferencijaciju njegovih funkcija.

20-sedmicaU vašem izgledu više nema nikakovih sumnji jeste li ili niste trudnica: vaš struk se bitno proširio, više ga zapravo i nema, a maternica izbočuje trbuh prema van. Najviša tačka maternice (fundus) sada dosiže gotovo pupak (jedan do dva poprečna prsta ispod pupka). S porastom maternice mogu se početi javljati tegobe usljed kompresije okolnih organa: pritiska na želudac, bubrege i pluća. Posljedice ovog pritiska mogu biti lošija probava, često mokrenje, odnosno nedostatak zraka prilikom napora. Obzirom na znatnije istezanje kože, češća je pojava strija.

21-sedmicaDrugo tromjesečje trudnoće je razdoblje kada se nešto pojačava dobitak na težini. Kažemo da, zapravo, tek u drugom tromjesečju trudnoće rastu stvarne kalorijske potrebe trudnice - za svega nekih 200 do 300 kcal/dan i to zbog pojačane funkcije štitnjače i porasta bazalnog metabolizma. Obratite pozornost ne samo koliko već i što jedete: izbjegavajte nezdravu i masnu hranu, kao i hranu za grickanje s malo korisnih sastojaka. Napreduje razvitak probavnog sustava, a na jeziku bebe se razvijaju okusni pupoljci. Iz bebinih crijeva se u ovo vrijeme mogu resorbirati voda i šećer, postoji peristaltika, ali beba ne prazni debelo crijevo za vrijeme svog intrauterinog života. 

22-sedmicaU ovoj sedmici se nastavlja razvitak mozga s upotpunjavanjem broja živčanih stanica - neurona, kao i razvitak osjeta dodira i svjesnost vaše bebe. Osjet dodira je prvi osjet koji sazrijeva, a preko ovog osjeta vaša beba uči o svome tijelu: kako se pomiču ekstremiteti, gdje se nalaze različite dijelovi tijela i u kakvom su međusobnom odnosu. Vaša beba može sada opipati svoje lice, kao i udarati ručicama i nožicama. Sada se mogu razlikovati periodi aktivnosti i sna vaše bebe.

23-sedmicaVaša beba još uvijek izgleda premršavo - rast i razvitak kože je brži od stvaranja potkožnog masnog tkiva iako se u ovo vrijeme masno tkivo formira veoma intenzivno. Bebina koža više nije prozirna već usljed stvaranja pigmenta počinje biti crvenkasta.  Pokreti bebe mogu biti veoma živi, u obliku ritanja i udaranja, ali i veoma nježni. U ovo vrijeme beba osjeća svoju okolinu, kao i pupčanu vrpcu - fetoskopski snimci pokazuju kako se beba zna igrati s pupčanom vrpcom i opnom koja ih okružuje ("fetal grasping").

24-sedmicaOblik bebe i njenog lica poprima sve više izgled na koji smo naviknuti: oči su se približile na udaljenost koja je normalna i još uvijek su zatvorene, a uši su završile svoj put i upravo su tamo gdje i trebaju biti. Na očnim kapcima se razvijaju trepavice, a na glavi još snažnije raste kosa. Beba izgleda gotovo podjednako kao što će izgledati kada se rodi.  Obratite pažnju da će i vaša beba prestrašeno reagirati u slučaju da vi doživite šok. Istraživanja pokazuju da plod ostaje uznemiren i dulje vrijeme nakon šoka, pri čemu se to može manifestirati na dva načina: kao prekomjerna pokretljivost ili kao mirna napetost

25-sedmicaRastom i izdizanjem maternice iznad pupka, dolazi do znatnijeg pritiska prije svega na želudac. Iz toga razloga je pražnjenje hrane iz želudca nešto usporenije, te se javlja osjećaj punoće, kao i osjećaj žgaravice, posebice nakon obilnijih obroka. Držite se pravila o prehrani koja ste naučili na početku vaše trudnoće: 6 - 8 manjih obroka/dan. Daljnje napredovanje u rastu vaše bebe prije svega znači porast mase bebe i sazrijevanje središnjeg živčanog sustava.

26-sedmicaNapredovanjem trudnoće i povećanjem tjelesne težine, umnožavaju se i problemi trudnice. Prije svega su to napetost u donjem dijelu trbuha i bolovi u leđima, osobito u križima. Povremeno se javljaju glavobolja, nesanica ili grčevi u nogama. Razmislite o načinu prehrane, korigirajte dobitak na težini i povećajte unos magnezija! Bez obzira kakva će boja očiju vaše bebe biti kasnije, za vrijeme intrauterinog života, oči vaše bebe su plave boje! U ovoj sedmici beba otvara oči, koje su sada u potpunosti razvijene i imaju sve slojeve: bjeloočnicu, rožnicu, šarenicu i mrežnicu.

27-sedmicaBeba rođena prije vremena zove se prematurus. Premda u ovoj sedmici vaša beba ima oko 85% šansi za uspješnim uplovljavanjem u život, prije svega njena pluća su još uvijek nezrela. Nezrelost pluća podrazumijeva doduše potpuni ili gotovo potpuni razvitak plućnih alveola, no u ovo vrijeme to označuje nedostatak tvari zvane surfaktant koja omogućuje pravilnu funkciju alveola. Bez surfaktanta alveole se nisu u stanju napuhati, a vaša beba ne može stoga pravilno disati. 

28-sedmicaU ovoj sedmici trudnoće vaša beba počinje stvarati surfaktant - tvar koja oblaže unutrašnju površinu plućnih alveola i time smanjuje njihovu površinsku napetost. Na taj način surfaktant omogućuje rastezanje i širenje plućnih alveola - disanje, što je preduvjet za samostalan život. Nastavljaju se procesi sazrijevanja bebinih organa: napreduju rast i sazrijevanje funkcije pojedinih organa. Kosa postaje duža. Nastavlja se odlaganje masnog tkiva ispod kože.prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos