fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

motorika

Nakon rođenja, beba nesvjesno koristi svoje ručice i nogice kao motoričke vještine kada ugleda svoje roditelje ili stavlja ručice na lice ako mu smeta jako svjetlo. U prvim mjesecima počinju ručicama dohvaćati određene predmete ispred sebe kako bi se podignuli, zatim uče da sjede i da puzaju.

 

U tom periodu svakako možete pomoći bebi da ojača svoje motoričke vještine, da fino drži glavu i tijelo i da ima bolju koordinaciju pokreta.

1. Blaga masaža = razvijanje čula dodira

Stavite bebu da leži na stomačiću na krevet. Nanesite na dlanove baby ulje i protrljajte dlanove kako biste ga ugrijali. Započnite masažu bebe od vrata do ramena, od vrata prema guzi te od ramena do šaka i od nogu do stopala. Bebu okrenite prema sebi, masirajte je od vrata prema ramenima, od vrata do stomačića i njene nogice i rukice.

2. Hvatanje zvečke = vještina korištenja prstiju i šake

Bebu stavite na stomak na podu i uzmite šarenu zvečku. Počnite zvekcati i kada beba to primjeti, pomjerajte zvečku gore-dole. Na taj način jačate mišiće vrata, leđa i ruku bebice i koordinaciju pokreta i zvuka.


3. Vozimo biciklo

Položite bebicu na leđa na podu. Ispružite jednu rukicu i lagano je savijte u laktu prema ramenima. Isto ponovite sa drugom rukom, 5-6 puta. Zatim lagano podižite i spuštajte bebine rukice. Ispružite bebine noge pa ih savijte u koljenima. Pokušajte raditi lagane pokrete vožnje bicikla.

Veoma je važno da tokom ovih laganih vježbica budete nasmijani i da pjevušite svojoj bebi njene omiljene pjesmice :)