fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

00332313

Iako visina ili njen nedostatak ne uzrokuju bilo kakve zdravstvene probleme, stručnjaci ukazuju na činjenicu da zaostajanje u rastu može biti pokazatelj ozbiljnog medicinskog stanja.

Visina ljudskog tijela je individualna, a na nju utiču različiti faktori, poput genetike, hormona, okoline u kojoj se odrasta, pa tako i prehrane. Iako visina nužno ne uzrokuje zdravstvene probleme, niži ljudi mogu biti skloniji za razvoj bolesti. Studije su pokazale kako upravo oni s nekoliko centimetara manje imaju veći rizik od obolijevanja od srčanih bolesti, demencije, te da u prosjeku imaju višu razinu holesterola i triglicerida u krvi.

Iako na genetiku ne možemo uticati, visina kod djece itekako može ukazivati na određene zdravstvene probleme. Zato, ako primijetite da je Vaše dijete niže od svojih vršnjaka, obratite pažnju.

Smanjeni rast

Koliko ste puta čuli ili sami procijenili visinu nekog djeteta na temelju fizičkog izgleda roditelja? I bili ste u pravu - donekle. Oko 70% djece smanjenog rasta konačnom visinom bit će u skladu sa srednjom visinom roditelja, a kod ostalih 30% smanjeni rast posljedica je nekog stanja ili bolesti koja se mora utvrditi, kako bi se adekvatnim liječenjem potaknuo rast.

Osim uloge genetike, ali i prehrane, koja posebno u prve dvije do tri godine života ima značajan uticaj na rast, mnoge hronične bolesti, bubrega, pluća, srca i probavnog sistema, mogu smanjiti rast. Tokom bolesti dijete raste sporo i poprima obrazac usporenog rasta. Poremećaji u broju ili strukturi hromosoma ili mutacije gena mogu biti podloga smanjenom rastu, ali do promjena će doći i na drugim organima.

Značajan uticaj na rast imaju i hormoni, i to prvenstveno hormon rasta (hormon hipofize), tiroksin (hormon štitne žlijezde), spolni hormoni: estrogeni i androgeni te kortizol (hormoni spolnih žlijezda i nadbubrežne žlijezde), inzulin (hormon gušterače), i različiti faktori rasta. Osim kortizola, koji usporava, svi spomenuti hormoni poticajno djeluju na rast, te njihov nedostatak izaziva poremećaje u rastu i razvoju.

Mnogi faktori utiču na rast. Na primjer, kod pojave određenih hroničnih bolesti, poremećaj rasta može biti prolazan i izlječenjem će dijete nadoknaditi visinu.

Važnost redovnog mjerenja

S obzirom na to da visina itekako ima uticaj na razna medicinska stanja, da biste na vrijeme mogli reagovati, važno je redovno mjeriti djetetovu tjelesnu visinu. Roditelji mogu pratiti rast djeteta bilježeći promjene visine ili prateći potrebe za sve većom odjećom. U periodu nakon dojenačke dobi visinu ne treba mjeriti u razmacima kraćim od četiri do šest mjeseci, jer nas moguće greške uz češća mjerenja mogu zbunjivati.

Djetetovu visinu potrebno je uporediti s visinom zdrave djece iste dobi i spola. To činimo pomoću centilnih krivulja visine, u koje unosimo rezultate mjerenja. U tome Vam može pomoći djetetov ljekar. Normalnom visinom smatramo onu između 3. i 97. centila za dob i spol. Svako dijete koje je visinom ispod 3. centila je smanjenog rasta, te zahtijeva daljnje praćenje i utvrđivanje uzroka. Jednaku pažnju zaslužuju i djeca koja imaju slab godišnji prirast na visini, koja u dobi do 4. godine rastu manje od 7 cm na godinu, u dobi do 6. godine manje od 6 cm na godinu, te do puberteta manje od 4,5 cm na godinu.

Djecu koja visinom značajno odstupaju od srednje visine roditelja, obavezno bi trebalo pratiti i utvrditi uzrok smanjenog rasta.

Izračunajte koja je očekivana visina Vašeg djeteta pomoću kalkulatora rasta. Ukoliko primijetite znakove usporenog rasta, obratite se ljekaru. Kalkulator rasta i više informacija možete naći na orethanheight.com

Zimske radosti Sve za bebe 630x250 safe zone

Jesu li se već i vašim mališanima začepili nosevi, a temperatura ih malo usporila u školskim aktivnostima? Žele li na klizanje i čekaju li s nestrpljenjem prve snježne pahulje? Planiraju li veseli raspust sa drugovima i drugaricama u igri na snijegu i ledu, s kojih se vraćaju smrznutih nosića, rumenih obraza i puni utisaka? Međutim, i vi znate da mališani često obolijevaju od prehlade i gripe, a - zimske radosti ne mogu čekati!

Gripa i prehlada nisu jedan izolovan simptom. Sa ciljem olakšanja svih simptoma kombinovani preparati su znatno pogodniji za primjenu i povoljniji od kupovine tri ili više pojedinačnih lijekova. Pri tomu ste sigurni da su doze ispravno odmjerene i aktivni sastojci kombinovani tako da su sigurni za primjenu kod djece. Tylol Hot je tokom dvije decenije prisustva u našoj zemlji ušao u skoro sve domove i pomogao stotinama hiljada začepljenih malih i velikih noseva te u olakšanju i drugih simptoma prehlade i gripe.

Za vaše najmlađe, djecu predškolskog i školskog uzrasta (6-12 godina), tu je Tylol Hot Pediatric, a ako je sa ostalim simptomima prisutan i suhi nadražajni kašalj, onda je Tylol Cold Syrup optimalno rješenje. Tylol Hot Pediatric sa okusom narandže ili Tylol Cold Syrup okusa marelice –  koje djeca sigurno neće odbiti!

Vaš Tylol Hot!

sabac

Pandemija koronavirusa iznenada nas je primorala da mijenjamo način svog života, ali i iznjedrila nevjerovatnu snagu svakog od nas i podsjetila nas da, dok pronalazimo načine da funkcionišemo u novim uslovima, nikad ne zaboravljamo svoje najmilije, porodicu, kolege, komšije... Istovremeno nas je i zbližila, učinila da provodimo više vremena zajedno, da kuhamo i jedemo skupa, ali i da stignemo obaviti sve ono za šta ranije nismo uspijevali naći vremena.

slikov

Iako se čini da je o djeci, internetu i televiziji već puno toga rečeno, istraživanja ukazuju na porast različitih poremećaja u djece predškolske dobi, stoga o toj temi i dalje trebamo govoriti. Svi znamo da ritam života i brojne obveze nažalost ne idu u korist odgoju kakav roditelji žele za svoje dijete. Međutim, djecu je ipak moguće „odlijepiti“ od ekrana, dok izlaganje najmlađe djece mobitelima i televiziji treba nastojati odgoditi.

orea art market 2

Nakon prvog, izuzetno uspješnog Art Marketa održanog u junu, online platforma Orea Bazaar s ponosom najavljuje drugo izdanje najvećeg okupljanja domaćih kreativaca koji su svoju strast pretvorili u uspješne male biznise, a zahvaljujući online trgovinama na Orei ostvaruju još veći uspjeh.

rok-trajanja-autosjedalice

Stradanje djece kao putnika je glavni uzrok teških i smrtnih povreda djece. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i sve vodeće organizacije stručnjaka u prevenciji povreda kod djece navode da je korištenje autosjedalica ključni faktor u smanjivanju rizika povreda kod djece putnika u saobraćajnim nesrećama.

djeciji sajam 2019

«Ovogodišnji Dječiji sajam će organizirati radionice o važnost odlaganja otpada, reciklaže i štednje papira. Za vrijeme održavanja sajma u dvorani ćemo postaviti male reciklažne kontenjere, označene po vrsti otpada. «Vratimo se prirodi dok još imamo čemu», poručuje direktorica Dječijeg sajma Maja Kojundžić Graholski.

zoe mama poklon

U suradnji sa novootvorenom Kid's concept prodavnicom "Zoe & Mama" u Sarajevu, poklanjamo vam Oli & Carol grickalicu za zube u obliku lubenice! Namijenjena je za osjetilnu igru, pružanje pomoći pri procesu rasta zubića, a služi i kao igračka pri kupanju. Malene desni obožavaju teksturu kaučuka. Mekana i jednostavna za držanje u bebinim malenim ručicama.