fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

vrucine-trudnoca

Svi teško podnosimo ljetne vrućine a pogotovo trudnice. Vrućine mogu biti opasne a nova istraživanja su pokazala kako predstavljaju opasnost od prijevremenog poroda!

Nova studija provedena na Univerzitetu Montreal je pokazala kako se rizik prijevremenog poroda povećava za 27% tokom ljetnih mjeseci. U ovu studiju je bilo uključeno više od 219 hiljada rođenja u proteklih 29 godina.

Naučnici su uzeli u obzir maksimalnu dnevnu temperaturu u sedmici koja je prethodila porodu i broj uzastopnih dana u kojima je temperatura bila iznad 31 stepen celzijusa. 

Rezultati su pokazali kako se rizik od prijevremenog porođaja u 37. ili 38. sedmici trudnoće povećava pri ovakvim temperaturama četiri do sedam dana uzastopno.

Zašto je to tako?

Dokazano je da vrućina utiče na pojavu trudova a naučnici smatraju da termoregulacija postaje manje učinkovita te da to izaziva kontrakcije maternice. Također, uzrok leži i u mogućnosti dehidracije koja smanjuje protok krvi do maternice i povećava lučenje hormona hipofize koji prouzrokuju porod.

Stoga se trudnicama savjetuje da potraže hlad tokom ljetnih vrućina, da se ne izlažu sunčevim zrakama i da uživaju u ljetu na bezbjedan način :)



prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos