fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

12-sedmicaPremda je maternica već značajno narasla trbuh još uvijek ne mora biti primjetan. Maternica u ovo doba mjeri nekih 10 cm i lagano izlazi iz male zdjelice u trbušnu šupljinu. Povećanjem maternice stvara se pritisak na druge unutarnje organe, dok pritisak na mokraćni mjehur - što se u većine trudnica manifestira učestalim mokrenjem na samom početku trudnoće - sada popušta.

Konačno je dovršen veliki posao - završena je embriogeneza i vaša beba je kompletno razvijena. Od sada pa do konca trudnoće najveće promjene se tiču dobitka na težini i rasta bebe. Od sada se vaša beba ne naziva više embrij - nego fetus.

Fetalni rast se nastavlja ubrzanim tempom - u zadnje dvije sedmice, vaša beba je više nego udvostručila svoju težinu. Nastavlja se oblikovanje lica koje je sve više nalik ljudskom licu. Razvitkom noktiju na rukama i nogama završava se razvitak prstića. Beba je veoma pokretna i kod ultrazvučnog pregleda se zapažaju nagli i snažni pokreti tipa trzaja - pokreti su spontanog karaktera, ali bez volje djeteta. U ovo vrijeme je kontrola pokreta djeteta još uvijek podređena živčanim središtima u leđnoj moždini, a moždani centri za koordinaciju pokreta još nisu razvijeni.

U ovoj sedmici se crijeva u potpunosti smještaju u trbušnu šupljinu i ukoliko se prije vidjela omphalocoela (prisustvo crijeva u pupčanoj vrpci), sada se ta slika gubi. Formirano je i raspoznatljivo vanjsko spolovilo, koje se standardnim ultrazvučnim tehnikama još neko vrijeme neće moći raspoznati.

Vaša beba je dugačka oko 6.5 cm, a teška 10 - 15 g. 

Izvor: Poliklinika Harni (www.poliklinika-harni.hr)prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos