fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

9-sedmicaPremda je razvitak embrija u poodmaklom stadiju, u vašemu vanjskom izgledu još uvijek nema znakova trudnoće ili su promjene tako male da ih samo vi možete zapaziti! Tako naprimjer koža lica može postati glatkija nego inače, a lice bucmastije. Kod nekih trudnica mogu se javiti i prištići. U ovo vrijeme razina hormona hCG dosiže velike vrijednosti, zbog čega su tegobe (mučnina) najčešće najizraženije. Druga djelovanja hormona trudnoće odnose se na dojke koje postaju punije, i u većine trudnica osjetljivije. Moguća je pojava pojačanog vaginalnog iscjetka, što ne čudi obzirom da razina hormona estriola raste i do 1.000 puta iznad vrijednosti izvan trudnoće.

S rastom u dužinu i povećanjem embrija dolazi do izravnavanja leđa i smanjenja, te nešto kasnije iščezavanja repa. Glava embrija je još uvijek nesrazmjerno velika u odnosu na njegovo tijelo, i savijena je put sprijeda, prema njegovim prsima. Oči su već dobro razvijene, još uvijek su široko razmaknute, gotovo su sa strana na glavi, i pokrivene membranskim poklopčićem. Dolazi do potpunog nestanka repa. S razvitkom mišića vaša beba se počinje micati. Naravno da ove pokrete ne možete osjetiti - proći će još dugo vremena prije nego ih samostalno registrirate. Za sada su pokreti embrija vidljivi isključivo pri ultrazvučnom pregledu!

Napreduje oblikovanje ručica i nožica, s naglaskom na šakicama i stopalima. Na šakicama se razlikuju nabori za prste, koji su još uvijek spojeni. Napreduje razvitak crijeva, pri čemu se nerijetko crijevo nalazi i unutar pupčane vrpce, što je sve do 12. tjedna trudnoće sasvim normalna pojava (fiziološka omfalokela). 

Vaša beba je dugačka oko 3.5 cm, i teška oko 4 g.

Izvor: Poliklinika Harni (www.poliklinika-harni.hr)prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos