fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

5-sedmicaTokom pete sedmice trudnoće javljaju se tzv. nesigurni znaci trudnoće. To su prije svega osjetljive i napete dojke, kao i izostanak mjesečnice. Nije svaki izostanak mjesečnice znak trudnoće - stres ili druge bolesti su veoma često razlozi istog. Zbog visoke razine navedenih "hormona trudnoće" može se javiti osjećaj pojačanog umora, kao i pritisak u zdjelici, te pojačan nagon za mokrenjem.

Tokom prošle i tokom ove sedmice, jednostavna loptica - blastocista se pretvara u embrij unutar kojega se počinju razlikovati tri listića iz kojih će u procesu gastrulacije nastati tri različite vrste tkiva. Iz unutrašnjeg listića - endoderm nastati će probavni sustav, gušterača, jetra i pluća, a iz vanjskog listića - ektoderm živčani sustav, koža, kosa, zubna caklina i očna leća. Srednji listić - mezoderm diferencirati će se u potporna tkiva - kostur i mišiće, kao i bubrege, srce i krvne žile. Stanice svakog tkiva premještati će se toliko dugo dok ne stignu na ciljno mjesto.

Stvaranjem embrionalnih listića embrij poprima oblik štita, te se na njemu razlikuju gornja i donja, prednja i stražnja, te lijeva i desna strana. Na leđnoj strani embrionalnog štita počinje se formirati pruga od koje se stvara u početku žlijeb, koji se potom zatvara i tvori tzv. neuralnu cijev. Iz prednjeg dijela neuralne cijevi će se razviti mozak, a iz stražnjeg dijela leđna moždina. U središtu embrija počinje se stvarati ispupčenje od kojeg se formira srce koje počinje kucati, praćeno stvaranjem krvnih žila koje urastaju na svoja mjesta.

Izvor: Poliklinika Harni (www.poliklinika-harni.hr)prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos