fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

rolanje

Možda niste znali, ali rolanje je jedan od dvadeset najpopularnijih sportova na svijetu! Računa se da se čak  4,5 posto svih ljudi na svijetu bavi rolanjem. Sjajno je za zdravlje ali i za kvalitetno provođenje vremena sa vašim najmilijim. Vrhunac slave rolanje je doživjelo početkom devedesetih godina prošlog vijeka, a kod nas je to bilo malo kasnije zbog rata. 

Rolanje je posebno popularno među djecom i tinejdžerima. Rolanje je jako zabavan sport kojim  se može skinuti višak kilograma te dovesti tijelo u zavidnu kondiciju. Posebno je pogodno za  oblikovanje mišića nogu i stražnjice, ali i leđa.  

Malo historije

Smatra se da su prve role nastale još četrdesetih godina 18. stoljeća, i to u Londonu, no  izumiteljevo ime zauvijek je izgubljeno u historiji. Prvo zabilježeno ime dolazi iz 1760. godine, a  radi se o Johnu Josephu Merlinu koji je napravio prve role s metalnim kotačićima. 

Početkom dvadesetog vijeka izumljene su role koje su izgledale poput malenih bicikala  pričvršćenih za noge. Današnji oblik rola osmislili su ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća  američki hokejaši Scott i Brennan Olson, koji su željeli pronaći način da se hokejaši tokom  vrućih ljetnih mjeseci uz troškove puno manje od onih održavanja leda, mogu baviti svojim  sportom. 

ZAPOČNIMO S ROLANJEM! 

Tečaj rolanja, iako nismo sigurno da ga ima kod nas, obično traje oko dvije sedmice. Dakle, i po  ovome možeš zaključiti da se radi o aktivnosti koja se relativno brzo svladava. Dakako, uvijek  možeš uštedjeti pa probati sam učiti rolanje. Dobro je ako imaš dvorište s ogradom za koju se  možeš pridržavati u početku a kasnije ćete vi pridržavati svoje mališane.  Nemojte se obeshrabriti ako nekoliko puta padnete! Bez padanja nećete naučiti čega se sve  trebate paziti, što morate izbjegavati. 

Uvijek nosite štitnike i kacigu!  

Ovo je jako važno za vas I vase dijete, posebno na početku, kada još nismo sigurni i zalijećemo  se svuda. Rolanje se smatra sigurnim sportom. Mogućnost ozljede je manja nego kod bavljenja  biciklizmom i košarkom. Većina ozljeda su ogrebotine i masnice, no postoji i opasnost od  ozljede glave. Stoga je kaciga najvažnija zaštita za rolanje, pogotovo za početnike. 

Ne zaboravite štitnike – najčešće ozljeđujemo ruke, ručne zglobove i podlaktice te, naravno,  koljena. Zaobilazi kvrge, veliko kamenje, grančice, lišće, vodu. Dakako, najljepše je rolati po  sasvim glatkoj površini, no svjedoci smo da mnogi naši gradovi imaju relativno malo ovakvih  površina.   

Uvijek budni!  

Dok se rolamo, uvijek moramo biti svjesni situacije oko sebe, nema vremena za drijemanje i  prepuštanje. Treba paziti na pješake, bicikliste te druge rolere, posebno ako im prilazimo sa  stražnje strane. Dakako, automobili su nešto što je najopasnije jer ako dobro ne zakočimo,  sudar s njima može biti fatalan! 

Kočenje  

Kočenje može biti problem i za one koji već dobro rolaju. Kočnice su najčešće smještene sa  stražnje strane desne role, a radi se o gumenoj ploči koja struže po površini kada podignemo  prste. Kod nekih je rola kočnica fiksna, a kod nekih se može premještati na onu nogu koja ti je  dominantna. Postoje i role s kočnicom s prednje strane, ali one se baš i ne preporučuju,  posebno ne početnicima. Sistem za kočenje na rolama svakim se danom usavršava, pa tako  postoji i sistem sa strane, odnosno roler se zaustavlja kada role nagne prema unutra. Role koje  služe za brzu vožnju i utrke uopće nemaju kočnice. 

Kupovina rola

Role koštaju od nekih stotinjak pa sve do 500 KM. Skuplje role su one za fitnes rolanje ili trke pa  se za početnike preporučuje one jeftinije, rekreacijske. Kotačići su jedan od najvažnijih stavki. Na rolama s manjim kotačićima lakše se upravlja, dok su one s većim brže te je za upravljanje  potrebno više prakse. Nadalje, kotačići se prave od plastične mase koja se zove uretan, a čija tvrdoća može varirati. Mekši kotači upijaju više udaraca i omogućuju ugodniju vožnju, no  uglavnom se prije istroše. Ipak, trebaš znati da će, bez obzira na to jesu li mekši ili tvrđi, kotačiće  s vremena na vrijeme trebati zamijeniti novima. 

Rolanje je zabavna i zdrava aktivnost. Ako se rolaš redovno dva puta sedmično po jedan sat,  izgubiš između 900 i 1.400 kalorija. Želiš li rolanjem izgubiti na kilaži, potrebno ga je prakiticrati  minimalno ovoliko i biti dosljedan. Osim ovoga, rolanje učvršćuje mišiće na bedrima, listovima,  stražnjici i leđima. Što dodati nego – proljeće je tu, krenimo s rolanjem! 

Zanimljivost: Šta je rollersoccer? 

Jednostavno – nogomet na rolama! Rođendan rollersoccera može se smatrati 17. prosinca  1995, kada se sasvim slučajno jedna nogometna lopta dokotrljala pred noge čovjeka koji je  mirno rolao ulicama San Francisca. Roler Zack Phillips šutnuo je loptu i dvije sedmice kasnije  organizirao prvi rollersoccer susret u Golden Gate Parku u San Franciscu. Otada se rollersoccer  proširio velikim dijelom svijeta, a treće Svjetsko prvenstvo održano 10. i 11. septembra 2005. u  Njemačkoj pokazalo je kako su se tehnika i taktika razvile do zaista zavidne razine.




srce2016
 
budi kum sos