fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

namirnice-zdrava-koza

1. Grejp

Crveni grejp dobiva svoje roza-crvene boju od likopena, karotenoida koji čini kožu glatkom. U istraživanju objavljenom u 2008 u European Journal of Farmaceutika i Biofarmaceutika, istraživači su otkrili da je od 20 studiranih osoba, oni koji su imali veće koncentracije likopena imali su glatku kožu. Likopen također možete dobiti iz paradajza, mrkve i crvene paprike.    

2. Žumanjak 

Žumanjak sadrži karotenoidi lutein, koji je kao i likopen štiti kožu od UV zračenja. Lutein također pomaže u održavanju zdravih očiju - veliki broj istraživanja povezuje lutein sa smanjenjem rizika od makularne degeneracije, vodećeg uzroka sljepoće u osoba starijih od 50 godina.    

3. Zeleni i bijeli čaj 

Istraživanja pokazuju kofein u zelenom i bijelom čaju može pomoći u zaštiti kože od raka kože. Kofein zapravo ubija prekancerozne i ultraljubičaste oštećene čelije kože tako što blokira protein koji im je potreban za množenje, objašnjava Paul Nghiem, MD, Ph.D., profesor dermatologije na Univerzitetu Washington Medical School.

U istraživanju gdje su miševi bili izloženi štetnim ultraljubičasto B zrakama, kofein je stopirao nastanak tumora kože.    

caj_stres

4. Brokula 

Konzumiranjem vitaminom C bogatih namjernica, kao što su brokula, može pomoći u odbrani od bora i staračke suhoće kože, sugerira istraživanje iz 2007. godine u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Sposobnost vitamina C da da koži mladalački izgled dolazi iz mogućnosti da počisti slobodne radikale nastale iz ultraljubičastih zraka i njegove uloge u sintezi kolagena, vlaknastog proteina koji održava čvrstoću kože.    

5. Kakao 

Kakao sadrži vrstu flavonoida koji se zove epikatehin. U istraživanju 24 žena, objavljeno u časopisu Journal of Nutrition, osobe koje su pile kakao napitak dnevno tokom 12 sedmica poboljšale su teksturu kože.

Autori ovog istraživanja objasnili su da epikatehin povećava dotok krvi u kožu, jača unos hranjivih tvari i kiseonika, oba faktora bitna za održavanje kože zdravom.

Za portal svezabebe.ba piše,
Nutricionista Amela Ivković O'Reilly




srce2016
 
budi kum sos