fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

homemade-recepti-koza

Donosimo vam nekoliko provjerenih recepata za pripremu prirodnih hranjivih maski za lice, pilinga, tonika koje možete sami pripremiti kod kuće.

1. Piling za ruke 

Kako bi potakli cirkulaciju u dlanovima i skinuli mrtve stanice kože, može vam poslužiti talog crne kafe. Nanesite ga na dlanove i nježno masirajte kružnim pokretima. Isperite mlakom vodom. 

Osim taloga kafe, može poslužiti i mješavina šećera i maslinovog ulja. Pomiješajte kašičicu šećera i kašičicu maslinovog ulja, nanesite na dlanove i masirajte kružnim pokretima.  

2. Tonik 

Blago zagrijte ½ dcl soka od naranče i u njemu otopite žličicu meda. Pripazite da temperatura soka ne bude previsoka, neka ostane na razini temperature tijela. U protivnom, viša temperatura uništit će hranjive sastojke meda i soka. Kada otopite med, u tonik namočite vatu i tapkajte po dlanovima. Tretirajte kožu na ovaj način barem desetak minuta. 

3. Tonik i ulje za omekšavanje 

Napravite ružinu vodicu (recept potražite ovdje) i njome navlažite kožu. Potom je bogato namažite maslinovim uljem u koje ste dodali par kapi limunova soka. Vlaženje kože vodicom pospješuje upijanje ulja, ali će ruke ipak biti masne. Stoga je najbolje ovo napraviti prije spavanja i prespavati u pamučnim rukavicama.  

4. Krema za oporavak 

Ova krema osim za njegu ruku može se koristiti i za hidratizaciju laktova, peta ili drugih područja na koži koja su jako isušena i gruba. Dobra je i za problematična područja koja su zahvaćena crvenilom ili osipom zbog kontakta s nadražujućim sredstvima.  Sastojci:     

10 kašika naribanog pčelinjeg voska    

150 ml ružine vodice    

200 ml macerata nevena    

5 kapi eteričnog ulja čajevca  

Od pribora potrebni su vam jedna veća posuda, dva manja lončića, žlica i staklena posudica za spremanje. U manji lonac stavite ružinu vodicu, a u drugi vosak i macerat. Oba lončića stavite u veću posudu s vodom kako bi se sadržaj zagrijavao u vodenoj kupelji. Voda neka bude topla, ali ne smije zakuhati. Kada se vosak otopi, lagano mu dodajte ružinu vodicu. Nemojte je odjednom uliti, već je ulijevajte kap po kap i pritom stalno miješajte. 

Kada se krema ohladi, ulijte je u steriliziranu posudicu i čuvajte u hladnjaku. Nastojte je potrošiti u roku od mjesec dana. Nanosite kremu prije spavanja, a zatim na ruke stavite pamučne rukavice.  

5. Hidratantna krema za ruke 

Ova hidratantna krema sadrži emulgator. Kako bi se količina emulgatora točno odredila, dobro izvažite sve sastojke.  Sastojci:     

25 g macerata nevena    

25 g macerata gospine trave    

100 g ružine vodice    

15 g prirodnog emulgatora Phytocream 2000    

8 g glicerina (možete staviti i 1/3 male kašičice meda)   

Od pribora potrebni su vam jedna veća posuda, dva manja lončića, žlica i staklena posudica za spremanje. Kako bi se vlažnost kože održala što duže, kremi se dodaje glicerin. Glicerin je humektant i njegova je uloga zadržavanje vlage. Kao zamjena za glicerin može poslužiti i med koji je također prirodni humektant. 

U veću zdjelu s vodom stavite dva mala lončića. U jednom zagrijte ulja i emulgator, a u drugom ružinu vodicu i glicerin (ili med).  Kada se emulgator i glicerin otope, izvadite lončiće iz kupelji. Lagano, kapljicu po kapljicu dodajte mješavinu ružine vodice i glicerina u mješavinu ulja i emulgatora. Dobro miješajte. 

Dobivenu i ohlađenu smjesu ulijte u sterilizirane staklene posudice i čuvajte na hladnom mjestu.

prirodna-kozmetika

6. Hranjive prirodne maske  

Masku je najlakše napraviti od voća. Dovoljno je da izblendate jagodu, bananu ili jabuku te smjesu nanesete na ruke.  Popularni sastojci za maske su i jogurt, maslinovo ulje, kvasac i krastavac. 

Jogurt hidratizira kožu i vraća joj PH ravnotežu, dok je maslinovo ulje hrani i njeguje. Kvasac je bogat vitaminom C koji je prijeko potreban za brže oporavljanje stanica kože. Krastavac odlično osvježava i hidratizira kožu.  

Maska od jogurta     

2 kašike jogurta    

1 kašika maslinovog ulja    

naribani svježi krastavac    

polovica kvasca  

U porculanskoj ili staklenoj zdjelici izmiješajte jednu veliku kašiku čvrstog jogurta i jednu malu kašiku maslinovog ulja. Zatim dodajte svježi kvasac i naribani svježi krastavac. Tako pripremljenu masku stavite u hladnjak na pola sata kako bi se stegnula i dobila na viskoznosti. 

Hladnu masku nanesite na ruke i omotajte ih prozirnom kuhinjskom folijom kako biste povećali njenu djelotvornost. Nakon pet minuta ruke isperite hladnom vodom te ih dobro namažite hranjivom kremom.

Izvor: Alternativa-za-vas.com




srce2016
 
budi kum sos