fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

keksi-brusnice

Donosimo vam interesantan recept za keksiće koji će vas oduševiti izgledom ali i okusom! Odlični uz čaj ili kafu :)

Sastojci      

2 šolje bijelog, oštrog brašna     

1 šolja finog kukuruznog brašna     

1 prašak za pecivo     

na vrh noža soli     

125 gr omekšalog margarina (na sobnu temperaturu)     

2/3 šolje šećera     

1 kašičica ekstrakta vanilije     

2 velika jajeta      

rendana kora od dvije pomorandže     

100 gr suhih brusnica

*1 šolja = 200 ml

Priprema     

1.  U jednoj posudi pomiješati prva četiri sastojka. U maloj posudi utrljati šećer sa korom od pomorandže da bude vlažan i mirisan :). 

2. U drugoj posudi mikserom umutiti omekšali margarin da posvijetli. Postepeno, uz miksanje, dodavati šećer. Zatim dodati ekstrakt vanilije i jedno po jedno jaje. Sve dobro izmiješati.    

3. U pripremljenu masu postepeno dodavati smjesu suhih sastojaka (miješati nastavkom za tijesto). Na kraju u tijesto umiješati brusnice.    

4. Prenijeti masu na komad papira za pečenje, oblikovati valjak, dobro uviti i ostaviti u frižider da stoji minimum 2h.  

5. Nakon stajanja zagrijati rernu na oko 170 C. U pleh staviti papir za pečenje. Sijeći valjak od tijesta (oštrim nožem) na krugove debljine oko 1 cm. Po potrebi malo im popraviti izgled i slagati u pleh. Peći 10-15 min.

Ne trebaju mnogo porumeniti. Kad se izvade iz rerne ostaviti da se hlade u plehu. Čuvati u limenoj kutiji da ostanu hrskavi.   

Izvor: Coolinarika.com




srce2016
 
budi kum sos