fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

poljubac smrti beba

Maleni Noah Tindle iz Velike Britanije je jedva preživio nakon poljupca njegovog bolesnog rođaka. Sa samo četiri sedmice starosti, njegova majka Ashleigh White je primjetila da mu je oteklo desno oko i da suzi.

Nakon što mu se stanje pogoršalo, odvela ga je u bolnicu gdje su ljekari dijagnosticirali herpes simplex 1 (HSV-1), poznatiji kao 'poljubac smrti'.

Roditelji su pretpostavili da je beba zaražena virusom na porodičnom okupljanju, nekoliko dana prije nego su se simptomi pojavili.

Herpes simpleks virus je veoma opasan virus kojeg prenose odrasli koji imaju prehladu ili genitalni ulkus a iako osoba više nije prehlađena, taj virus ostaje prisutan u pljuvački i može inficirati druge.

Ova vrsta herpesa je posebno opasna za male bebe jer njihov imuni sistem nije dovoljno jak da se odbrani protiv infekcije. Zbog toga je i dobio naziv "poljubac smrti". U slučaju da se virus proširi u organizmu, trećina bolesnih beba ne preživi, iako su liječene.

Maleni Noah je zamalo ostao slijep. Morao se podvrgnuti dugoj i teškoj operaciji a nakon toga je proveo 2,5 mjeseca u bolnici. Nakon 9 mjeseci, infekcija se ponovo vratila i morao je biti hospitalizovan.

Noah se srećom oporavlja i nastavit će sa antiviralnom terapijom još neko vrijeme.

Njegova majka apeluje roditelje da smanje rizik inficiranja ovim virusom, da ne dozvoljavaju drugima da ljube novorođene ali i starije bebe a prije nego što žele uzeti bebu, MORAJU oprati ruke.




srce2016
 
budi kum sos