fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

savjet porod

U Livnu trudnice odnedavno imaju mogućnost da se pripremaju za porod uz pomoć hipnoze. Prema riječima kliničkog hipnoterapeuta Andree Vlašić, ova metoda svakoj ženi može znatno olakšati porođaj.

Za mnoge trudnice jedna od prvih asocijacija na porođaj koji ih očekuje jeste bol, a kako se dan poroda približava, strah od nepoznatog postaje sve intenzivniji. Ginekološki odjel Županijske bolnice „Dr. fra Mihovil Sučić“ u Livnu prvi je u BiH omogućio trudnicama da se pripremaju za porođaj bez stresa i sa što manje bola, uz pomoć psihologinje i hipnoterapeuta koji ih podučavaju različitim tehnikama opuštanja.

Posebne tehnike relaksacije 

– Mnoge žene od rane mladosti izjavljuju da uopće ne žele roditi, jer se boje boli. Neke ni ne razmišljaju o porodu do kraja trudnoće.

No, kako se dan poroda približava, to je strah jači, a nemali broj žena doživi i panične napade tokom trudnoće zbog gubitka kontrole u situaciji koja se nikako ne može kontrolirati. U svakom slučaju, strah i panika tokom poroda nisu ženini najbolji saveznici jer pojačavaju bol i otežavaju saradnju s medicinskim osobljem. Svemu tome može se stati ukraj pripremom za takozvani hipnoporod – kaže Andrea Vlašić, psihologinja i cetrificirana klinička hipnoterapeutkinja. 

Kada se spomene hipnoza, većina nas obično pomisli na scene kakve viđamo u filmovima: ljudi koji ulaze u stanje podsvjesnog dok im neko sa druge strane polako odbrojava i usmjerava tok njihovih misli… Naša sagovornica kaže da hipnoporod ipak ne znači da “žena rađa u transu“. 

– Hipnoporod se odnosi na pripremu za porod, učenje o boli i načinima suzbijanja boli tokom poroda, ali i općenito o strahu i utjecaju straha na intenzitet boli, kao i o otklanjanju straha od poroda. Trudnicu se uči sarađivati sa svojim tijelom i umom, opustiti se i usmjeriti misli prema svojoj bebi i ljepoti rađanja. To sve se radi uz pomoć hipnoterapije. Trudnica pritom ne spava niti pada u trans, već se posebnim načinima disanja i vizuelizacije uvodi u stanje duboke opuštenosti. Sve to iskustvo rađanja čini lakšim, sigurnijim, prirodnijim i osnažujućim – objašnjava dr. Vlašić.

Korištenje hipnoterapije s ciljem kontrole bola tokom poroda nije novost u svijetu medicine i već decenijama je ustaljena praksa u mnogim zemljama Evrope i svijeta. Još polovinom prošlog stoljeća Britanska medicinska asocijacija potvrdila je hipnoterapiju kao validan medicinski tretman, a to je učinila i Američka medicinska asocijacija, koja je 1958. godine objavila:

“Na temelju istraživanja, hipnoterapija se može koristiti kao efikasna metoda tretiranja bola tokom poroda i skraćivanja vremena potrebnog za porod.” 

Sama metoda poroda pod hipnozom bazirana je na radu britanskog ljekara Grantly Dick-Reada. Dick-Read je bio veliki zagovornik prirodnih porođaja i smatrao je da su bolovi koji se javljaju prilikom poroda prvenstveno posljedica straha rodilje, koji se može eliminirati tehnikama relaksacije. Premda su njegove teorije u početku izazivale kontroverze, hipnoterapija je upravo zahvaljujući ovom Britancu pronašla svoje mjesto u svijetu medicine.

epiziotomija

Dokazana efikasnost 

– Hipnoporod dozvoljava ženi da se osjeća pozitivno, samouvjereno i opušteno tijekom trudnoće i samog poroda, a sve vrijeme je potpuno svjesna svega što se oko nje događa. Istraživanja pokazuju da su hipnoporodi u odnosu na ostale porode kraći, izražena bol je manja, a rodilje su zadovoljnije iskustvom rađanja, koriste manje intervencije i manje lijekova protiv bolova, te se češće odlučuju za prirodan porod. Također, njihove bebe imaju viši rezultat Apgara (test kojim se mjere vitalni parametri novorođenčeta, op.a.) i uspješnije doje, dok rodilje nakon poroda pokazuju manji nivo postporođajne depresije i rjeđe se javljaju panični napadi – govori dr. Andrea Vlašić. 

Za sada se metode hipnoporoda u našoj zemlji primjenjuju samo u Livnu. No, sve buduće majke koje se žele eventualno pripremiti za porođaj na ovakav način, a Livno im je daleko, više informacija mogu pronaći na Facebook stranici “Pravo rješenje – psihološke teme”.  

Kako savladati strah?

Tehnike samohipnoze i meditacije primjenjuju se i u zemljama u okruženju. Tatjana Knežević iz Hrvatske majka je 13-mjesečnog dječaka, koja je, kako kaže, imala paničan strah od poroda i insistirala je da joj se uradi carski rez. Međutim, njeni ljekari su odbili da joj to odobre, pa je na kraju odlučila da se pripremi za porođaj uz pomoć hipnoterapeutkinje. 

– Nisam mislila da ću ovo ikada izgovoriti, ali moj mi je porod ostao u najljepšem sjećanju. Mi smo ušle u korijen mog straha, oslobodile smo ga i ja sam nakon radionice bila potpuno spremna. Svako od nas ima svoje metode opuštanja. U mom slučaju to su plaža, valovi i miris lavande. Tokom poroda zamišljala sam sebe na vrhu vodenog vala. Kad trud dolazi, val se penje i ja zajedno s njim, a kad se smiruje, i val i ja se spuštamo. To mi je mnogo pomoglo. I vrećica lavande mi je sve vrijeme bila na čelu – opisala je svoje iskustvo Tatjana.

(svezabebe.ba/Faktor.ba)




srce2016
 
budi kum sos