fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Završen je Javni poziv za upis djece u obavezno predškolsko obrazovanje i u vrtiće Javne ustanove Djeca Sarajeva koji je bio raspisan od 1. juna 2016. godine. Najveći broj prijava stigao je za upis djece u vrtiće na području općine Novi Grad - 229, Novo Sarajevo -180, Centar - 125 i Stari Grad - 90 prijava, a 30. juna bit će objavljen spisak djece koja su primljene u vrtiće.

Jasmina Čongo, v. d. direktorice JU Djeca Sarajeva, u izjavi za Klix.ba je kazala da je najveći broj slobodnih mjesta u vrtićima u općini Novo Sarajevo - oko 249, zatim Novi Grad - 224, Centar - 176 i Stari Grad - 95 slobodnih mjesta. 

"Izuzetno smo zadovoljni odzivom djece u 30 vrtića koliko djeluje u okviru JU Djeca Sarajeva. Dvije komisije koje smo formirali u narednom periodu će vršiti selekciju i bodovanje djece za upis u vrtiće. Jedna komisija je zadužena za primarni program, dok je druga nadležna za prijem djece u obavezno školovanje pred prijem u školu. Komisije su ove godine imenovale i člana iz Vijeća roditelja koji će također učestvovati u donošenju odluka za upis", kazala je Čongo. 

U narednom periodu petočlana komisija će prema Pravilniku za prijem djece u vrtiće i prema određenim kriterijima pregledati prijave i izvršiti bodovanje. V. d. direktorice JU Djeca Sarajeva ističe da će shodno pristigloj dokumentaciji roditelji moći očekivati rezultate. Najavila je i mogućnost raspisivanja novog konkursa

"Ukoliko nakon 30. juna bude slobodnih mjesta, od 1. do 15. augusta raspisat ćemo vanredni konkurs i školska godina će početi u skladu s pedagoškim standardima", dodala je Čongo. 

vrtici

Prijem djece u vrtiće vrši se prema Pravilniku o prijemu i boravku djece u vrtićima JU Djeca Sarajeva, a djeca će se bodovati prema sljedećim kriterijima: 

- Djeca bez roditelja, djeca samohranog roditelja, djeca s razvojnim i drugim poteškoćama, djeca roditelja kojima je priznat status neke od kategorija (borci u skladu sa Zakonom o pravima boraca i njihovim porodicama, civilne žrtve rata, ratni vojni invalidi), djeca koja borave u težim životnim prilikama, djeca čiji su roditelji zaposleni, djeca koja borave u porodici gdje ima troje ili više djece i ostali kriteriji. 

Ove godine ima više zainteresirane djece nego prošle, a u drugom konkursnom roku uvijek se popune svi kapaciteti. Inače, sva djeca koja 1. septembra 2016. godine navršavaju pet godina dužna su pohađati predškolski program. Ciljevi predškolskog odgoja i obrazovanja su nadopuna porodičnog odgoja, aktivnost djeteta, učenje kroz iskustvo, otkrivanje, razvijanje pojmova, učešće u stvaranju radne sredine i socijalizacija djeteta. 

Podsjećamo, prošle godine je JU Djeca Sarajeva poništila Konkurs za prijem djece u vrtiće zbog žalbi roditelja i sumnji u malverzacije u vezi s upisom. Napravljena je izmjena i preraspodjela kapaciteta kako bi se napravilo mjesta za većinu djece koja su nakon konkursa ostala na listi čekanja.

(svezabebe.ba/Klix.ba)




srce2016
 
budi kum sos