fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Zbog ekstremno niskih temperatura, koje se narednih dana očekuju u Bosni i Hercegovini, Zavod za javno zdravstvo KS izdaje niz preporuka o ponašanju građanima. Zbog ovakvih, i sličnih klimatskih pojava, stručnjaci sve više upozoravaju na promjenu klimatske slike u našoj zemlji, ali i globalno.

Temperature ovih dana i do minus 13, najavljuju meteorolozi. Izbjegavati boravak vani, nositi što topliju odjeću, pravilno postupati u slučaju dobivenih smrzotina - sve su to preporuke Zavoda za javno zdravstvo KS građanima. Temperaturni ekstremi nisu usamljen slučaj. Ako nije snijeg, magla je, ako nisu poplave suša je.

"To je upravo posljedica klimatskih promjena. Mi imamo ekstreme. Kod nas se nema osjećaja, ljudi ne čuju. Tek kada ih po glavi nešto udari, onda razmišljaju", kaže Martin Tais, ekspert za kvalitet zraka i klimatske promjene.  Izmijenjena klimatska slika problem je na koji stručnjaci odavno upozoravaju, no bez mnogo efekta...

"To je globalno zagrijavanje, koje je posljedica efekta staklenika. Na cijeloj planeti se emituje više stakleničkih plinova nego što bi trebalo, kao što su CO2, SO2 i ostali staklenički plinovi", kaže meteorolog Željko Majstorović.

Glavni svjetski zagađivač uglavnom je Kina. Bosna i Hercegovina ne učestvuje mnogo u ukupnoj emisiji zagađivača na globalnom nivou. Ipak, trend rasta temperature je 0.8 stepeni Celzijusove skale. To se i ne čini mnogo, ali dovodi do klimatskih ekstrema, sa kojima se naša zemlja mora racionalno izboriti.

"Kada su poplave, mi treba da skupljamo vodu, koju ćemo koristiti za zalijevanje kad su suše. Ko se prvi adaptira, taj profitira. Moramo izvući korist od klimatskih promjena", kaže Tais.

No, ako u tome ne uspijemo, za manje od pola stoljeća četiri godišnja doba bit će nešto što će generacije za pola vijeka prepričavati samo kao pojavu minulih vremena.




srce2016
 
budi kum sos