fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Sloboda u jednoj zemlji se može mjeriti prema tome koliko slobode izbora imaju žene prilikom rađanja. Agnes G. Freedom for birth je 58- minutni dokumentarni film koji daje novu dimenziju pravima žena prilikom rođenja djeteta kao jednom od gorućih pitanja ljudskih prava danas.

Freedom for birth je više od dokumentarca i predstavlja početak jednog pokreta koji će privući globalnu pažnju kada su u pitanju kršenja ljudskih prava žena prilikom rađanja širom svijeta.  Sve žene treba da imaju zakonsko pravo da odlučuju gdje i pod kojim uvjetima da rađaju.

Veliki problem je savremeni medicinski pristup gdje mnoge žene bivaju podvrgavane različitim medicinskim intervencijama koje ne žele ili koje nisu neophodne. Tragično je da su babice koje zagovaraju normalan porod progonjene čak i zatvarane.

Freedom for birth ističe da se kršenja ljudskih prava događaju upravo sada u Sjevernoj Americi, Europi, Australiji i izvan nje. Ovaj film nudi rješenja koja mogu zaštititi prava žena, odnosno prava na okolnosti prilikom (po) rađanja.

Freedom for birth je počeo sa javnim projekcijama u septembru 2012. Prikazivan je više od 1 100 puta u 50 zemalja na 17 različitih jezika. Više od 100 000 ljudi vidjelo je ovaj film koji je bio povodom mnogih tv vijesti i novinskih članaka koji su govorili o problemima ljudski prava kada je u pitanju rađanje, odnosno uvjeti i okolnosti za rađanje.

Glavni lik je babica Agnes Gereb koja je bila krivično gonjena, a na kraju je završila i u zatvoru zbog podrške ženama koje su odabirale da se porode kod kuće. Anna Ternovszcky, majka kojoj je Agnes pružala podršku tužila je državu Evropskom sudu za ljudska prava 2010., na kojem je dobila slučaj, koji sada podrazumijeva da svaka majka u Evropi ima legalno pravo da izabere način na koji će se poroditi kao i uvjete rađanja.

Kako u filmu stoji, ovaj slučaj može biti ključan u budućnosti kada je u pitanju zaštita ljudskih prava u ovom slučaju prava na izbor okolnosti prilikom rađanja.

Projekcija ovog dokumentarnog filma biće u petak, 08. januara u kinu Kriterion u 20.00 sati. Ulaz 4 KM.

Karte u pretprodaji od 28.12.2015 na lokacijama: Kriterion Sarajevo, Udruženje Tesnim i Udruženje Kewser.




srce2016
 
budi kum sos