fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

rok-trajanja-autosjedalice

Autosjedalice, kao i mnogi drugi proizvodi, imaju rok trajanja. Na svakoj autosjedalici trebao bi biti označen datum proizvodnje; utisnut u tijelo autosjedalice ili označen na naljepnici.

U proizvođačevim uputama za korištenje trebao bi biti naveden rok trajanja autosjedalice. Ako takvog podatka nema, tada se koristi opće pravilo o trajanju autosjedalica. 

Opće pravilo govori da se, ako nema podatka o roku trajanja, autosjedalica sigurno može koristiti šest godina od datuma proizvodnje.

Šta raditi sa autosjedalicom kojoj je prošao rok trajanja?

Autosjedalice kojima je istekao rok trajanja treba uništiti kako ih netko ne bi pokupio s odlagališta otpada i, misleći da je još sigurna, ponovo koristio.

Autosjedalice se uništavaju tako da se izreže presvlaka, prerežu pojasevi autosjedalice, a tijelo autosjedalice uništi pilom ili maljem. Na kraju se komadi uništene autosjedalice stave u crnu vreću i odvezu na odlagalište otpada. 


Oštećenja autosjedalice nastaju sa vremenom

Razumljivo je da uništavanje autosjedalice koja je naoko sasvim ispravna može izgledati čudno, ali važno je shvatiti da oštećenja autosjedalice koja nastaju s vremenom ne moraju uvijek biti očita. Tijela autosjedalice napravljena su uglavnom od plastike. Ono što se može vidjeti je da plastika na nekim mjestima počinje blijediti, a stvaraju se i sitne mikropukotine koje nisu vidljive golim okom. Bez obzira što su oku nevidljiva, ta sitna oštećenja imaju ogroman utjecaj na ishod sigurnosti djeteta u slučaju sudara. 

Mnogo je sigurnije kupiti novu autosjedalicu, a ne riskirati nadajući se da će stara autosjedalica ipak izdržati sile sudara ili da do sudara uopće neće doći.

Izvor: Autosjedalice.info




srce2016
 
budi kum sos