fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Piše: CaraDara

Nije mudrost reći da je roditeljstvo u najmanju ruku izazov. Kad postanete mama ili tata, prvi put čujete na pravi način ono što su vam vaši roditelji govorili. Sva ona “vidjećeš kad dobiješ svoje dijete” dobijaju sasvim novi oblik u glavoboljama, osmjesima, suzama, neispavanostima i svim onim klišeima koji se poistovjećuju sa riječju roditelj. Kad postanete član kluba, sva ta stanja nisu više klišei i postanu jednostavno vaš život. Odjednom je umor PRAVI umor, a neispavanost PRAVA neispavanost. Nije više samo riječ koju čujete često. I onda shvatite da ste se promjenili.

Zavidite drugima koji odmore kad dođu kući.

Potajno ispod oka i uha slušate one koji izađu iz kuće kad god žele. I ne nužno u izlazak, makar u šetnju. Obuju i obuku samo sebe i izađu. E to je luksuz.

Poludite kad vas neroditelji ne razumiju kad se sručite u krevet neistuširani a ponekad i u odjeći u kojoj ste bili preko dana. A ponekad se samo razočarate.

Raznježite se kad tim istim neroditeljima pričate kako to sručavanje i svi ostali fizički i psihički izazovi, uopšte nisu strašni i da je biti roditelj nešto najbolje što vam se dogodilo. (Dobro, osim onog ljetovanja prije deset godina sa društvom :D)

A onda dođete sa posla i želite samo 15 minuta mira, a dobijete "dječiji vrisak".


Da, ovo je tih 15 mira. I znate šta? Pa šta.

Sad je došao moj red da pričam o roditeljstvu kao što su moji roditelji meni pričali i da nailazim na nerazumjevanje kao što su i oni.

Medalje nema. I ne treba očekivati ni “hvala” ni “svaka čast”.

Samo oni pobrojani oblici “vidjećeš kad dobiješ svoje dijete” koji vas vjerovatno čekaju kad-tad. Jedina nagrada koju ćete možda imati da i vas vaša djeca retroaktivno razumiju kad oni postanu roditelji. Ono, ako imate sreće :-)

NAPOMENA: Stavovi izraženi u ovom tekstu su stavovi mame koja je napisala priču i ne odražavaju stavove portala svezabebe.ba.



prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos