fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Vrlo je važno znati prepoznati i izabrati kvalitetnu dječju obuću, i to ne samo kad je riječ o prvim cipelicama, već i kasnije kroz cijelo djetinjstvo. Kako odabrati pravu obuću za dijete te koje uvjete ona mora zadovoljavati, pitali smo Stanislava Pehareca, poznatog pulskog somatopeda i vrhunskog stručnjaka iz područja biomehanike, koji ima zadnju riječ kad je u pitanju obuća mnogih najpoznatijih sportaša.

– Visoka i čvrsta peta, u pravilu s fiksacijom gležnja, te dovoljno široka naprijed, da ni u kojem dijelu ne dodiruje prste djeteta. Naprijed ne smije stiskati, a iza mora stisnuti. Donjište je široko i kompaktno, opisao je Peharec idealne dječje cipelice te otkrio formulu koju bi roditelji svakako trebali zapamtiti.

Čvrsta cipelica stabilizira stopalo i gležanj

Naime, veli ovaj stručnjak, obuća je temeljno važna za razvoj stopala budući da osigurava stabilnost i položaj svih dijelova stopala koje se u djetinjstvu još razvija.

– Otkad brinemo za razvoj dječjeg stopala poznato je da treba raditi čvrstu cipelu koja stabilizira stopalo i gležanj. U čvrstoj cipeli stopalo se ne širi niti ima prostora za razvoj različitih anomalija gležnja i samog stopala. Već odavno je uočeno da takva podrška u pravilnom položaju garantira pravilno opterećenje i pravilan razvoj stopala, rekao je.

– Preširoka, preniska i mekana obuća ne zadovoljava pravilan razvoj stopala. Kruta, stabilna obuća, koja praktički sabire dječje kosti, omogućava pravilno opterećenje i pravilni razvoj, naglasio je.  Kako je pojasnio, jedna od najvažnijih zakonitosti u koštanom razvoju jest da kost pod pritiskom ne raste, a kost u rasterećenju raste. Ako su opterećenje i rasterećenje na krivom mjestu, kost će se potpuno drugačije formirati, izmijenit će se i trajno se stvoriti deformitet.

– Upravo zato cipela (i tenisica) mora stabilizirati gležanj. Ona ne smije biti okrenuta ni prema unutra ni prema van. Gledajući od iza, stopalo, tj. kost stopala mora imati centralni položaj, a dijete u hodu ne smije okretati nogu ni prema unutra ni prema van, što je doduše rjeđe. To je onda dobra obuća, rekao je.


Prve dječje cipelice su potporne

Prve cipelice djetetu se kupuju tek kad ono samostalno prohoda. Prva cipela je zapravo potporna cipela.

– Ako je cipela široka onda nije potporna. Prva cipela mora stabilizirati i osigurati najbolji mogući položaj kostiju. Mora čvrsto obuhvatiti cijeli stražnji dio stopala jer je tu stopalo najosjetljivije. Upravo na stražnjem dijelu stopala najčešće se događaju poremećaji jer se tu uglavnom nalaze meka tkiva u koje uranjaju dječje košćice, kazao je.

– Dijete kad se rodi ima stopalo poput balončića, a unutra su kao biserčići složene kosti bez ikakve organizacije. Ako se stopalu ne daje pravilna podrška, ono može rasti pod utjecajem rane vertikalizacije, široke obuće, nepravilne obuće – kako god želi. A iskustveno ljudi odavno znaju da to treba sabrati i tek onda očekivati dobar razvoj, objasnio je detaljno.

Ne obuvajte djetetu obuću drugog djeteta!

To je i razlog za vrlo jasan stav Stanislava Pehareca da dijete baš nikad ne treba nositi obuću drugog djeteta.  Naime, sve češće upravo na internetskim forumima i Facebook grupama nailazimo na oglase u kojima se nude i prodaju cipelice, čizmice, sandalice, papuče za najmlađe. Malo nošene!, Nošene samo dvaput!, Nošene, ali očuvane!, Dijete u njima nije hodalo, samo je puzalo!, navode roditelji u oglasima, želeći barem donekle nadoknaditi trošak za obuću koju je dijete preraslo za svega dva, tri mjeseca.

– Nikada, ali baš nikada ne treba obuću predavati dalje. Pa zašto onda ne podijeliti četkicu za zube!? Svi mi hodamo na svoj način, toliko različito jedan od drugoga da je stopalo u forenzici danas postalo značajnije nego otisak prsta, napomenuo je Peharec.

– Cipelice koje ćete obuti djetetu ne smiju biti oštećene, ne smiju biti izvrnute, moraju biti pravilne, a često takve nisu ni na policama u trgovini. Istina je da su cijene dječje obuće previsoke, ali neprihvatljivo je djetetu obuvati već nošenu obuću drugog djeteta, smatra Stanislav Peharec.

(svezabebe.ba/Mamataja.hr)