fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

sanja_web

U svakodnevnom radu sa pacijentima vezano za problem vida i liječenja slabovidnosti se postavlja pitanje kada se najranije može uraditi lasersko skidanje dioptrije kod djece. Problematiku je veoma lako objasniti. Stav svakog odgovornog oftalmologa je da se laser ne radi dok je proces rasta i razvoja oka u toku.

Iz vrlo jednostavnog medicinskog razloga a taj je pojava i učestalost keratokonusa u populaciji kratkovidnih osoba. Incidenca keratokonusa u grupi kratkovidne djece je 10x veća nego u grupi sa drugim refraktivnim manama. Keratokonus se najčešće javlja u doba puberteta, ne može se predvidjeti tako da je vrlo neodgovorno ili narodno rečeno kockanje sa sudbinom ili srećom uraditi lasersku intervenciju na nezrelom oku pogotovo ako je ono kratkovidno.

Niko ne zna da li će tokom razvoja razviti čunjasto izbočenje koje se danas veoma uspješno liječi zračenjem sa UV svjetlom rožnice koja je prethodno natopljena vitaminom riboflavinom. Nakon što rožnica i njen kolagen bude čvrst i umrežen može se planirati laserska operacija nakon 18. godine života.


Dakle, moj je stav zašto operirati stanje koje je još podložno promjeni, što se mijenja i nije konačno. Puno je bolje savjetovati da se sačeka period stabilizacije i stanje refrakivne anomalije riješiti u jednom aktu.

Lasersko skidanje dioptrije ne rješava problem liječenja slabovidnosti. Slabovidno oko zahtijeva vidnu rehabilitaciju bez obzira da li se radi o naočalama, sočivima ili rožnici koja je imala lasersku operaciju.

Problem slabovidnog oka je problem vidnog centra i potrebno je vrijeme da se stimulira i maksimalno razvije vidni potencijal bez obzira na pomagalo koje dijete nosi.

Za portal svezabebe.ba piše
doc. dr. med. Sanja Sefić-Kasumović