fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

PPU Smart vrtić

Kontakt informacije

  • Regija: Sarajevo
  • Općina: Novo Sarajevo
  • Adresa: Kupreška 17
  • Telefon: +387 33 710 200
  • E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Smart - sve što dijete treba! Naš cilj je ostvarenje najviših odgojnih i razvojnih standarda uz posvećenost sreći i zadovoljstvu naše djece. Smart je zvanično otvoren u decembru 2016. godine, a prijave za upis djece, u uzrastu od navršene jedne godine do polaska u školu, uveliko prihvatamo. Smart je akreditovan za organizaciju i provođenje cjelovitog razvojnog programa dječijeg obrazovanja i vaspitanja od nadležnog Ministarstva Kantona Sarajevo i prvi će na našim prostorima implementirati filozofiju „Reggio Emilia“ pristupa odgoju djeteta na predškolskom uzrastu.

O FILOZOFIJI „Reggio Emilia“:

Ovaj pristup ranom obrazovanju razvio je, 1963. godine, Loris Malaguzzi (Loris Malagući) koji je i sam bio odgajatelj, učitelj i roditelj. Saznanje da se u ranim godinama razvoja djece formira njihova individualnost, je vodilo ka stvaranju programa zasnovanog na principima poštovanja, odgovornosti i zajedništva, kroz istraživanja i otkrića u okruženju koje ih podržava i obogaćuje i koje je zasnovano na interesima djece. Predškolski program Reggio Emilia su prihvatile mnoge škole i mnogi vrtići u svijetu. Pristup učenju male djece po programu Reggio Emilia stavlja prirodni razvoj djece, kao i bliske veze koje ona dijele sa okruženjem, u centar ove filozofije. Svoj pedagoški pristup Malaguzzi zasniva na međuljudskim odnosima, za kojima dijete osjeća kontinuiranu potrebu i koji se recipročno njeguju sa drugom djecom, porodicom, vaspitačima, društvenom i prirodnom sredinom. Od vaspitača se traži da što bolje upoznaju djecu ponaosob, kako bi mogli da ih podržavaju u traganjima i otkrićima. SMART TIM: Standard određen pri izboru profesionalnog kadra za Smart tim, zaduženog za brigu o potrebama djece u vrtiću, podrazumijeva posjedovanje visokog stručnog obrazovanja, iskustva u radu, posjedovanje pedagoških talenata, zatim potrebnog entuzijazma za učenje i savladavanje stručnih inovacija, poznavanje stranih jezika, kao i posjedovanje niza drugih znanja, a sve u svrhu boljeg pristupa odgoju i obrazovanju djece.

SMART ISHRANA:

Posebnu pažnju smo posvetili prehrani naše djece. Skladištenje i priprema hrane se odvija u uvjetima najmodernije profesionalne kuhinje. Za kvalitetnu pripremu obroka zadužen je tim sastavljen od kuhara, nutricioniste, pomoćnog osoblja, i uz budni nadzor šefa kuhinje. Dakle, kada je u pitanju ishrana djece, preduzeli smo sve mjere predostrožnosti u cilju obezbjeđenja kontrole kvaliteta namirnica u što ranijoj fazi tj: načinu uzgoja, nabavci, prevozu, skladištenju, zatim načinu pripreme i serviranju obroka optimalnih za ishranu mališana.

SMART PROSTOR:

Smart je smješten u objektu koji je namjenski projektovan i građen za potrebe predškolskog odgoja. Objekat ima približno 1500m2 (ne računajući otvorene terase cca 400m2) prilagođenog prostora potrebama dječije edukacije sa svim pratećim sadržajima uz poštovanje standarda i normativa propisanih od Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo po tom pitanju. Objekat raspolaže sa garažnim prostorom unutar objekta, četiri etaže povezane stubištem i panoramskim liftom, uz posebno prilagođene prostore na otvorenom u cilju maksimalne bezbjednosti djece. Prostor za boravak na prvi pogled ostavlja impresiju prozračnosti i sunčanosti koju prate razigrani prozori, zatim toaleti su posebno prilagođeni uzrastu svake grupe, postoji posebna prostorija za garderobu, trpezarija, fiskulturna sala, brojne tehničke i servisne prostorije za osoblje, soba za medicinsku sestru i pedijatra itd.

SMART BEZBJEDNOST:

Posebnu pažnju smo posvetili bezbjednosti objekta u cilju maksimalne zaštite djece čiji su nam interesi na prvom mjestu. Važno je naglasiti da se redovan boravak djece u vrtiću odvija isključivo unutar zaštićenog kruga objekta, bez mogućnosti neprimjećenog izlaska ili nedopuštenog pristupa djeci spolja. Objekat je obezbjeđen 24 sata prisutnim čuvarom uz video nadzor, kao i sa protivpožarnim i protivprovalnim dojavnim/interventnim sistemom.

Ovim tekstom istakli smo samo pojedine prednosti uključene u našu uslugu.

Za sva dalja pitanja, ljubazno Vam stojimo na raspolaganju,

Vaš Smart team.