fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

alergije kod djece

Patite od alergijskih reakcija ili imate druge probleme povezane sa alergijom kao što su ekcem, astma, dermatitis, bolne oči, hronično začepljenje nosa ili stvaranje mukusa?

Ovi simptomi su izuzetno česti, ali dobra vijest je da postoji niz supstanci koje mogu smanjiti alergijski potencijal koji možete jesti ili suplementirati. Štaviše, također je moguće smanjiti alergijski potencijal, tako da je manje vjerovatno da će te imati te simptome na prvom mjestu, smanjiti njihovu težinu ako ih imate i takođe može pomoći kada imate "napad".

Probiotici

Sve te simptome svrbeža očiju i blokiranog nosa se medicinski nazivaju "rinokonjunktivitis". Istraživanje objavljeno u Američkom žurnalu kliničke ishrane istraživalo je 173 bolesnika, tokom sezone alergija, dali su im 2 kapsule probiotika koji su im dale 3 milijarde jedinica bakterija ili identičnih placebo u ovom randomiziranom kontrolisanom placebom testu. Na kraju 8 sedmice oni koji su uzimali probiotike poboljšali su ili reducirali simptome za 68%, u poređenju sa placebo grupom kod koje je registrovan napredak od 19%. Dakle, osobe na probioticima su osjetili poboljšanje za 49% u odnosu na placebo.

Dakle, razmislite o uzimanju probiotičke suplementacije tokom sezone alergija. U ovom istraživanju su koristili kombinaciju Lactobacillus i Bifidobacteria.

Vitamin C

Vitamin C je najvažniji anti-alergijski vitamin. To je snažan promotor imunog sistema, odmah smiri alergijske reakcije i takođe je protiv upalan. Nivo vitamina C u krvi je nizak kod ljudi s lječenom i nelječenom astmom. Za svakog je preporučljivo apsolutno najmanje 1,000 mg (1 g) dnevno, iako je 2.000 mg (2 g) ili više optimalno za većinu ljudi, bez obzira da li imate alergije ili ne. Za djecu ovaj nivo ne niži, I kreće se do 500mg dnevno, u slučaju prevencije. Pošto se vitamin C potroši u roku od šest sati, najbolje ga je uzimati u podeljenim dozama.

Također možete povećati unos vitamina C kroz hranu tako što ćete jesti svježe voće i povrće, iako biste morali da jedete ogromnu količinu da biste dobili do 2 grama. Na primjer, 100 g paprika sadrži oko 100 mg vitamina C, 100 g brokula sadrži 110 mg i 100 g jagoda 60 mg, s pretpostavkom da su svježe. Namirnice koje sadrže vitamin C obično sadrže antioksidante bioflavonoide, kao što su hesperidin, rutin i kvercetin, a ovi bioflavonoidi mogu pomoći organizmu apsorbirati vitamin C - još jedan dobar razlog da se jede vitamin-C-bogata hrana.

Kvercetin

Kvercetin je još jedan bioflavonoid i snažan je antioksidant koji promoviše zdrave inflamatorne reakcije. Istraživanja na životinjama također pokazuju da kvercetin reguliše proizvodnju histamina. Jedno istraživanje pokazalo je da je od svih flavonoida kvercetin bio najefikasniji u inhibiranju histamina. Drugo istraživanje prošle godine pokazalo je smanjenje upalnih markera i poboljšanje funkcije disajnih puteva.

Najbolji izvori kvercetina su crveni luk, jabuke i bobičasto voće, ali će teško uspjeti da dobijete više od 20 mg dnevno. Dakle, dopunjavanje terapeutskom količinom je takođe neophodno ako bolujete od alergija. Djeca treba da uzimaju do 100 mg tri puta dnevno ako su simptomi teški, a zatim pređite na 100 mg jednom dnevno kada reakcija bude pod kontrolom. Ova doza održavanja je takođe efikasna za smanjenje alergijskog potencijala. Najbolji rezultati se postižu sa 50 mg dva put dnevno, sa bromelinom (probavnim enzimom iz ananasa) i vitaminom C.

MSM

MSM ima višestruke koristi za osobe koje imaju alergijske rekacije. U jednom istraživanju na 55 volontera sa dijagnosticiranim sezonskim alergijama korištene su doze od 1.300 mg MSM-a dva puta dnevno tokom 30 dana. Primječeno je značajno smanjenje simptoma gornjeg respiratornog trakta (uključujući nazalne kongestije) i donjeg respiratornog trakta (uključujući kašalj). Dok terapijski unos ide do 6.000 mg dnevno za odrasle osobe, preporučuje se da počnete sa 500 mg za djecu ili pola ako u koristite u kombinaciji sa ostalim antialergijskim hranjivim materijama.

Glutamin

Glutamin je bitan dio bilo kojeg režima dizajniranog za brzo obnavljanje zdrave mukozne membrane i smanjenje alergijskog potencijala. To je takođe moćan nutrijent za podršku imune funkcije i zaštitu jetre. Iz tog razloga ja to ne preporučujem samo kao dio lječenja za probleme probavnog trakta - time smanjujući svoj alergijski potencijal - ali i za sve osobe koje imaju simptome alergije. Kao dio svakodnevnog anti-alergijskog režima za djecu koristite do 100 mg. Ili ako sumnjate da imate probleme sa upalom crijevne sluznice (koji obično ide ruku pod ruku sa alergijama), povećajte ovu dozi na 1000 mg dnevno tokom tri sedmice. Ako koristite glutaminski prah, promješajte ga u hladnoj vodi. Za najbolje rezultate pijte ga na prazan želudac.

Bromelain

Bromelain je kolekcija proteolitičkih enzima pronađenih u stabljikama ananasa koji imaju značajna antiinflamatorna svojstva. U dvostrukom kliničkom istraživanju, učesnicima kojima je dato 160mg bromelaina doživjeli su značajna poboljšanja u funkciji nosa, oticanju i obnovljenom slobodnom disanju, u poređenju sa onima na placebo tretmanu. Za djecu uzimajte do 100 mg dnevno ako imate alergijsku reakciju ili 30 mg dnevno da biste smanjili alergijski potencijal.

Kurkumin

Kurkumin je prirodni antiinflamatorni agent koji se nalazi u začinu kurkumu. Placebo kontrolisano ispitivanje na 241 pacijenta koji je pate od alergijskog rinitisa, koristili su ili placebo ili kurkumin tokom 2 mjeseca. Kurkumin je ublažio nazalne simptome (kihanje i rinoreju) i začepljnje nosa. Također uplani markeri (TNFalpha i IL4,6 i 10) značajno su se smanjili. Problem sa kurkuminom je da se ne može apsorbovati dobro u krvotoku, tako da je najbolje izabrati suplemente koji imaju dokazanu visoku bioraspoloživost.

Alergijska dijeta

  • Izbjegavajte hranu koja stvara mukus, proinflamatornu hranu kao što su mlijeko i meso.
  • Smanjite svoj alergijski potencijal izbjegavajući visoko alergijske namirnice kao što su pšenica, gluten (pšenica, raž i ječam) i kvasac.
  • Indentificirajte probleme sa probavom. Poremećaji u crijevima povećavaju alergijski potencijal.
  • Povećajte potrošnju svježeg voća i povrća. Konzumirajte tri porcije voća, veliku mješanu salatu i 3 porcije povrća dnevno. Izaberite lokalne, organske proizvode. Lokalne, jer će te imati više antioksidativnih hranjivih materija i organski - da bi se izbjegao ostatak pesticida koji je sam alergen.
  • Povećajte unos omega-3 masnih kiselina, tako što konzumirajte plavu ribu kao što su inčuni, skuša, sardine, srdele i ne konzerviranu tunjevinu. Također, svakodnevno dodajte dosta svježeg lanenog sjemena i sjemena tikve u žitarice, salate i supe.
  • Pijte do 1 litra čiste, filtrirane vode dnevno.

Anti-alergijski suplementi

Probiotički dodatak koji obezbeđuje i Lactobacillus i Bifidobacteriju

Kombinovani dodatak koji obezbeđuje Quercitin, Bromelain, MSM, Vitamin C i Glutamin

Za portal svezabebe.ba piše,
Nutricionista Amela Ivković O'Reilly