fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

paradontolog trudnoca

Poznata je činjenica da životni stil i generalno zdravlje majke utiču na tok  trudnoće i zdravlje bebe. Ali da li ste znali da i zdravlje vaših desni može imati direktan uticaj na ishod vaše trudnoće

Nove kliničke preporuke Američke Akademije Parodontologije (AAP) i  Evropske Federacije Parodontologije (EFP) podstiču trudnice i žene koje planiraju trudnoću da obrate pažnju na svoje oralno zdravlje, specifično na  stanje zubnog mesa (desni). Istraživanja su pokazala da žene sa parodontalnom bolesti imaju veći rizik od komplikacija tokom trudnoće kao  što su prijevremeni porod i rođenje djece sa niskom tjelesnom težinom.

Centar za Kontrolu i Prevenciju Bolesti (CDC) navodi da djeca rođena sa  niskom tjelesnom težinom imaju veći rizik da kasne u kognitivnom,  socijalnom i motornom razvoju. Takođe, CDC navodi da su djeca rođena  tri sedmice ili više prije termina izložena komplikacijama respiratornog,  digestivnog trakta, te problemima sa vidom i sluhom. 

beba termin poroda

Šta su paradontalna oboljenja?

Parodontitisi su hronične, infektivne, progresivne bolesti koje zahvataju sva potporna tkiva zuba (zubno meso, parodontalni ligament, cement i  alveolarnu kost) i ako ne liječeni, dovode do klimavosti i ispadanja zuba. 

Oboljenja imaju svoje aktive i pasivne faze. Upaljene, crvene, bolne desni, krverenje pri četkanju, povlačenje zubnog mesa i loš zadah iz usta su neki od  simptoma parodontalne blesti. Ovi simptomi se ne bi smjeli zapostaviti a  posebna pažnja bi se trebala obratiti kod trudnica i budućih trudnica

Neophodno je da se ovi simptomi na vrijeme dijagnosticiraju i da se prilikom prvog pregleda kod specijaliste parodontologa odredi u kojem je bolest stadiju  da bi se primijenila odgovarajuća terapija.

Važno je napomenuti da se krvarenje i upala desni kod jednog broja trudnica javlja kao posljedica povećanog nivoa steroidnih hormona u krvi. Ta stanja u trudnoći se nazivaju Gingivitis Gravidarum i ne smiju se misdijagnosticirati kao  parodontalna bolest. Detaljan pregled specijaliste parodontologa i anamenza  (istorija bolesti) pacijenta su ključni u postizanju prave dijagnoze.

carobna trudnoca

Tokom  trudnoće preporučena terapija parodontalne bolesti je konzervativna i nehirurška sa ciljem reduciranja fokusa infekcije u ustima. Ova terapija je  sigurna i preporučena od AAP i Američkog koledza ginekologa. Nakon  trudnoće, ili kod pacjentica koje tek planiraju trudnoću, često je indicirana mikrohiruška terapija koja je izuzetno uspješna u zaustavljanju  parodontalnih oboljenja i regeneraciji izgubljenog tkiva.

Parodontalna  bolest se može uspješno liječiti. Blagovremena dijagnoza je prvi najvažniji korak ka zdravim desnima i zdravoj i sretnoj trudnoći.

Za portal svezabebe.ba piše

Mr.sc.dr. Mersiha Avdić-Saračević 

Specijalista Parodontolog 

Harvard Univerzitet 

Diplomata Američke Akademije Parodontologa 

www.parodontolog.ba