fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

trudnoca-dojenje

Za mnoge mame, dojenje predstavlja jedno prelijepo iskustvo a nekim mamama može odgoditi povratak menstruacije nakon poroda. Za neke to može biti odlična vijest ali ne i za one koje žele zatrudniti ili izbjeći novu trudnoću. Veoma je važno znati kako dojenje utječe na vaš menstrualni ciklus i šansu za začeće kako biste znali šta možete očekivati ovisno o situaciji u kojoj se nalazite.

Laktacija utječe na ciklus 

Tokom dojenja, vaše tijelo proizvodi hormon prolaktin koji potiče laktaciju odnosno proizvodnju mlijeka. Ukoliko dojite češće, visina tog hormona u vašoj krvi se povećava a taj hormon također može spriječiti ovulaciju, odnosno, smanjiti mogućnost začeća. Pošto je svaka žena posebna, tako se i povratak menstruacije kod žena razlikuje. Kod nekih majki se menstruacija vrati odmah nakon poroda, kod nekih nakon 6. mjeseci a kod nekih tek za godinu dana.

Da li je dojenje pouzdano kontracepcijsko sredstvo? 

Pošto dojenje može odgoditi ovulaciju i menstruaciju, ono može smanjiti šanse da ostanete trudni. Međutim, potrebno je imati u vidu nekoliko činjenica. - U SAD-u, korištenje dojenja kao metodu sprječavanja začeća nije pouzdana za prosječnu amerikanku - objasnila je Deedee Frankie, certificirana savjetnica za laktaciju.

Istraživanja pokazuju da je dojenje kao sredstvo zaštite uspješno u 98% slučajeva. Međutim, čim majke ponovo dobiju menstruaciju, situacija se u potpunosti mijenja i ako želite spriječiti trudnoću, potrebno je potražiti pouzdanije metode zaštite.

Želite zatrudniti?  

Za majke koje žele zatrudniti dok doje, to može predstavljati izazov. Neke majke su primjetile da njihov menstrualni ciklus nije postao redovan nakon poroda sve dok nisu u potpunosti prestale sa dojenjem. Ova činjenica može zaista otežati začeće.

Međutim, majke mogu okvirno znati kada je vrijeme ovulacije po znakovima koji pokazuju da su plodni dani blizu (što se obično događa nakon 14 ili 17 dana ciklusa). Za korištenje određivanja plodnih dana mogu se koristiti ovulacijski testovi kao i transvaginalna ultrazvučna pretraga koja se vrši od 10-14 dana ciklusa.

Stoga dobro pratite svoje tijelo te pokušajte doznati kada ovulirate testom za dokazivanje ovulacije koji možete kupiti u ljekarnama, mjerenjem temperature ili signalima koje inače osjećate, ako ih osjećate, u vrijeme ovulacije.

U kojoj god situaciji da se nađete, važno je da poznajete svoj menstrualni ciklus i šta sve možete očekivati tokom dojenja.


Harmony web bannersrce2016
 
budi kum sos