Torta od mrkve koju će voljeti i djeca!
Mrkva u torti, čudna kombinacija? Nipošto – probajte i očekujte iznenađenje. Ova torta je idealna za proslave dječijih rođendana, jednostavna je za napraviti i veoma ukusna i zdrava!
Sastojci (za 8 osoba)
Biskvit
2 šolje brašna
1,5 šolja smeđeg šećera
1 šolja kristal šećera
2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
0,25 kašičice đumbira
2 kašičice cimeta
1 kašičica soli
4 jaja
0,33 šolje mlaćenice
1 šolja pročišćenog maslaca
1 kora narandže
3 šolje naribane mrkve
Krema
100 g maslaca
250 g krem sira
1 kašika soka od limuna
1 kašičica ekstrakta vanilije
2 šolje šećera u prahu
Priprema
1. U posudu ubacite brašno, kristalni šećer, smeđi šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, đumbir, cimet i sol te promiješajte.
2. U drugu posudu stavite jaja, mlaćenicu, ghee (pročišćeni maslac), naribanu narančinu koricu i te sve sastojke iz ove posude dobro izmiksajte.
3. U istu posudu ubacite naribanu mrkvu i sadržaj prve posude gdje ste pomiješali sve suhe sastojke te sve zajedno dobro izmiješamo.
4. Sadržaj ulijte u predhodno namašćeni i brašnom posipani kalup za torte te ga malo protresite kako se u torti ne bi stvorili mjehurići. Kalup stavite na 40-ak min u pećnicu i pecite na 190°.
5. U međuvremenu pripremite kremu i to na način da u posudi izmiksate maslac, krem sir, sok od limuna, ekstrakt vanilije i šećer u prahu te kada je krema gotova, stavite je u hladnjak da se ohladi.
6. Kad je torta pečena, pustite da se dobro ohladi i razrežite je po pola. Premažite kremom donji dio (bazu), poklopite i ostatkom kreme premažite cijelu tortu.
Izvor: Kuhari.com