fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

ciklus

Vaš menstrulani ciklus odraz je vašeg zdravlja. Regularne menstraucije nam pokazuju da je vaša maternica zdrava, vaši hormoni balansirani i vaše tijelo dobija hranu, vježbu i san koji su mu potrebni.

Šta je to regularan ciklus? 

Velika je greška smatrati da menstrualni ciklus treba trajati 28 dana. Regularan ciklus može trajati od 23 do 35 dana, i smatra se regularnim ako vaša menstruacija traje isti broj dana svakog ciklusa. Ovulacija se dešava od 14 do 16 dana prije menstruacije, ne 14 dana nakon početka menstruacije. Drugi dio ciklusa- od ovulacije do menstruacije- je tipično iste dužine, ali prvi dio može da varira, od ciklusa do ciklusa. Ako se vaša menstruacija dešava npr. oko 24 dana, to se klasificira normalnim.

Neredovne menstruacije, s druge strane, se teško mogu predvidjeti. Može biti duga pauza između, ili se pojavljuju jako frekventno, ili se dešavaju pauze bez menstruacija, i onda slijedi kontinuirano krvarenje par sedmica, ili krvarenje u toku ciklusa.  Pojava neredovnog ciklusa s vremena na vrijeme je česta, jer promjena u načinu ishrane, putovanje, stres, vježbanje, i promjene godišnjih doba imaju uticaj na vaš ciklus.  Ipak, ukoliko niste blizu menopauze, i imate tri neredovna ciklusa zaredom, potrebno je da obratite pažnju na taj problem. Prije svega, trebate posjetiti svog ginekologa koji će provjeriti postoji li medicinski uzrok, kao što je PCOS – policistični jajnici, problemi sa ovojnicom vaše maternice, infekcija, polipi i sl. U rijetkim slučajevima, neredovne menstruacije su simptom karcinoma grlića maternice i mogu biti uzork korištenja određenih lijekova kao što su kortikosteroidi.  Zdrava tjelesna težina i održavanje iste je krucijalno. Prekomjera težina, kao i niska težina i česte oscilacije u težini mogu dovesti do neredovnog ciklusa ili prestanka istog. 

fitness

Vaša ishrana 

Prvi korak za osobu koja ima neredovne menstruacije je balasirana ishrana.

- Jedite najmanje 5 porcija povrća i voća dnevno, potencirajte povrće. Posebno je važno kozumirati kruciferno povrće-brokula, kupus, karfiol, jer imaju visok sadržaj indol – 3 karbinola, koji pomaže našem tijelu da apsorbira toksične oblike estrogena. 

- Jedite 3 porcije fitoestrogena svaki dan. Uzmite u obzir legume kao što su soja, slanutak, leća i sl. te lanene sjemenke. Fitoestrogeni smanjuju toksični estrogen i pomažu vašoj jetri da proizvodi SHBG (sex hormone binding globulin) koji kotroliše koliko estrogena i testosterona cirkuliše vašim tijelom. 

- Jedite čitave žitarice. Zamjenite bijelu rižu smeđom, bjeli hljeb sa onim od cjelovitih žitarica, i jedite druge cjelovite žitarice, zob, raž, i sl.  Povećajte unos hranjivih vlakana koje nalazimo u cjelovitim žitaricama te povrću i voću, a koja sprječavaju da vaše tijelo apsorbuje estrogene, hemikalije iz plastike i pesticide, i pomaže eliminaciju toksina i starih hormona iz vašeg tijela. 

- Jedite dobre masnoće kao što je masna riba, orašaste plodove i hladno presano ulje. Pomažu balasiranje vaših hormona tako što čine vaše čelije efikasnijim i odgovornijim na hormonske imbalanse.   

- Reducirajte loše masti, saturirane masti koje nalazimo u hrani životinjskog porijekla kao što je crveno meso, mliječni proizvodi i sl., jer ove masnoće imaju veću vjerovatnoću da sadrže ksenoestrogene koji blokiraju sposobnost vašeg tijela da apsorbira esencijalne masne kiseline, dobre masnoće. Hrana koja sadrži visok procenat saturiranih masti stimuliše tijelo da proizvodi loše prostglandine, supstance slične hormonima, što kreira preopterećenje estrogenom u našem tijelu. 

- Eliminišite šećer iz vaše ishrane koliko god je to moguće. Šećer stimuliše debljanje, a masne ćelije proizvode estrogen, što kreira višak estrogena u tijelu. 

- Pijite vodu – 6 do 8 čaša dnevno, da bi eliminisali stare hormone iz tijela. Gledajte da voda koju pijete bude mineralna ili filtrirana voda jer hlor i flor u vodi blokiraju receptore joda u vašoj štitinoj žljezdi, što uzrokuje hormonski imbalans. 

- Izbacite ”loše tekućine”! Smanjite unos kofeina i alkohola koji taksiraju vašu jetru i otežavaju eliminaciju starog, toksičnog estrogena koji cirkulira sistemom. 

- Birajte bio organsku hranu kada god je to moguće i koliko vam to vaš budžet dozvoljava jer ona pomaže redukciju ksenoetrogenima i drugih toksina.  -

- Pažljivo čitajete informacije na hrani koju kupujete, izbjegavajte hranu koja sadrži prezervative, aditive i vještačke zaslađivače.

Za portal svezabebe.ba piše,
Nutricionista Amela Ivković O'Reilly


Harmony web bannersrce2016
 
budi kum sos