fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

pitanja-zacece

Period pokušavanja da ostanete u drugom stanju je veoma emotivan i sa sobom nosi mnoga pitanja. Donosimo vam odgovore na 7 najčešćih pitanja o začeću.

1. Šta bismo trebali uraditi prije začeća?     

Iskoristite ovo vrijeme da sagledate vaš stil života i prehrambene navike. Veća tjelesna težina može dodatno usporiti proces začeća tako da je prije trudnoće preporučljivo smanjiti višak kilograma.

Budućim mamama se savjetuje uzimanje folne kiseline (najmanje 0,5 mg dnevno) najmanje tri mjeseca prije začeća što može smanjiti rizik poremećaja neuralne cijevi poput spine bifide. Budućim očevima se također savjetuje da imaju zdrav životni stil.

2. Imam neredovne menstrualne cikluse. Da li mogu zatrudnjeti?

Buduće mame sa neredovnim ciklusom mogu zatrudnjeti ali ako smatrate da vam to predstavlja problem, obavezno posjetite svog ginekologa. Redovni pregledi su od velike važnosti prije trudnoće kako bi se otklonili potencijalni problemi i moguće poteškoće riješile na vrijeme.

3. Već mjesecima pokušavamo da ostanem u drugom stanju dok su naši prijatelji uspjeli za kratko vrijeme. Zašto je to slučaj?

Veoma je važno da se nikad ne uspoređujete sa drugima! Svaki par je jedinstven a nekim parovima je potrebno samo mjesec dana dok drugima treba duže za trudnoću. 

4. Kada bi se trebali početi brinuti da li imamo problema sa začećem?

Ukoliko imate redovne, nezaštićene odnose i aktivno se trudite više od godinu dana a niste zatrudnjeli, dobro bi bilo da posjetite ginekologa. Ukoliko imate više od 35. godina, preporučljivo je obratiti se ginekologu i nakon šest mjeseci pokušavanja.

5. Da li je moja krivica ako ne mogu zatrudnjeti?

Naravno da ne. Procjenjuje se da je uzrok neplodnosti prisutan kod žena u 30 posto a isti je slučaj i kod muškaraca. U mnogim slučajevima, uzrok neplodnosti se može pronaći kod oba partnera a u 20 posto, uzroci nisu poznati.

6. Koje godine su najbolje za začeće?

Naravno, ne postoji idealan period za začeće i to je individualna stvar svakog para. Ono što je medicinska činjenica jeste da što ste stariji, šanse za začeće su manje.

Istraživanja pokazuju da se šanse za začeće nakon 35. godine svaki mjesec smanjuju skoro za pola u odnosu na ženin najplodniji period, rane dvadesete godine.

7. Koji su najčešći uzroci otežanog začeća?

Najčešći uzroci neplodnosti kod žena predstavljaju poremećaj ovulacije dok endometrioza, začepljenje jajovoda ili slaba kvaliteta jajašaca također mogu predstavljati problem kod začeća. Kod muškaraca, uzroci leže u malom broju i lošoj kvaliteti spermatozoida te hormonalnim poremećajima.


Harmony web bannersrce2016
 
budi kum sos