fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

ishrana-trudnoca-dnk

Kada planirate trudnoću, možda jedna od prvih stvari na koju pomislite jeste ishrana vas i vašeg partnera. Svima je poznato da je ishrana jedan od najvažnijih faktora za naše zdravlje ali i naš fizički izgled ali novija istraživanja ukazuju na još veći značaj ishrane u pogledu trudnoće i rođenja djece.

Naučnici iz London School of Hygiene and Tropical Medicine su proveli istraživanje koje je pokazalo da ishrana buduće majke u vrijeme djetetovog začeća ima dugotrajan utjecaj na DNK bebe na način da utječe na razvoj bebe u budućnosti.

Oni su to dokazali analizom ishrane žena ruralnog područja Gambije u zapadnoj Africi zbog toga što se tamo svake godine smjenjuju kišna razdoblja i razdoblja suše.

- Tokom kišne sezone, stanovnici imaju više posla te ostaju bez hrane prikupljene u žetvi (sušnoj sezoni) - ističe Robert Waterland sa Baylor College of Medicine u Houstonu.

Samim tim, žene tokom kišnog razdoblja više konzumiraju zelene biljke koje su bogate folnom kiselinom a tokom sušne sezone rižu, proso i druge žitarice.

Prvi dokaz utjecaja ishrane na zdravlje djece

Naučnici su posmatrali 84 trudnice koje su ostale trudne na vrhuncu kišne sezone i skoro isti broj žena na vrhuncu sezone suše. Zatim su analizirali DNK šest posebnih gena njihovih beba od 2-8 mjeseci.

Ono šta je bilo značajno jeste da je nivo metilacije u DNK svih šest gena bio veći od djece začete tokom kišnog razgoblja. Metilacija predstavlja promjenu DNK odnosno dodatak metilnih skupina DNK-u.

Ovo je prvi dokaz utjecaja majčine ishrane u vrijeme začeća na promjene u djetetovim genima koje će se pokazati kasnije u njihovom životu.

ciklus

- Naši rezultati pokazuju da majčina ishrana prije začeća i tokom rane trudnoće je važna i može imati posljedice za zdravlje njihove sljedeće generacije - istaknula je dr. Branwen Henning za BBC News.

Još uvijek nije poznato koje posljedice geni imaju i kakve procese mogu pokrenuti.

- Naš krajnji cilj jeste da definišemo optimalnu ishranu za buduće mame koja bi mogla spriječiti moguće negativne utjecaje gena u procesu metilacije - dodao je Andrew Prentice, profesor na London School of Hygiene and Tropical Medicine.


Harmony web bannersrce2016
 
budi kum sos