fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

simptomi trudnoce

Pitate se da li ste trudni? Pomišljate da uradite test na trudnoću ali je ipak rano za to. Možda primjećujete neke rane znakove trudnoće ali niste sigurni. Donosimo vam nekoliko uobičajenih simptoma koji pokazuju da čekate bebu kao i savjete kako da se nosite s njima :)

1. Pospanost 

Neobjašnjiva pospanost je možda najčešći pokazatelj rane trudnoće. Pokušajte osluškivati svoje tijelo, usporite tempo i odmorite se.

2. Odbojnost prema hrani

Ako vas pomisao na hranu ne privlači, možda ste trudni. Ovaj osjećaj može biti povezan sa rastućim nivoom beta-hCG hormona. Pokušajte se udaljiti od hrane čiji vas miris ne privlači i konzumirajte samo ono što vam odgovara.

3. Osjetljivost na mirise

Preosjetljivost na neugodne i ugodne mirise poput parfema je također jedan od znakova trudnoće. Ovakva osjetljivost nastaje kao posljedica hormona a jedino što možete učiniti jeste da izbjegavate mirise koji vam smetaju. Klonite se zagušljivih prostorija.

4. Mučnina i povraćanje

Hormonalne promjene također utječu na stvaranje mučnine i nagona na povraćanje. Ljekari savjetuju trudnicama da se strpe jer mučnina prođe do 19. sedmice trudnoće. Ukoliko imate jutarnju mučninu, pokušajte redovito doručkovati jer je kod mučnina važno da vam želudac ne bude prazan. Jedite nekoliko manjih obroka tokom dana a možete probati i bombone sa okusom limuna i peperminta koji vam mogu olakšati osjećaj mučnine. Kod nekih trudnica uzrok može biti i uzimanje prenatalnih vitamina pa se savjetuje da se oni uvijek uzimaju nakon večere.

5. Otečene i osjetljive grudi 

Promjene na grudima (nabrekle i teške grudi) su uobičajeni znak trudnoće a olakšanje može pružiti ugodniji grudnjak.

6. Često mokrenje 

Tokom rane trudnoće, maternica se širi i stvara pritisak na mjehur izaziva često mokrenje. Ukoliko želite spriječiti buđenje tokom noći, pokušajte ne piti previše tekućine prije spavanja. Pritisak na mjehur će se smanjiti sa vremenom a opet će se pojaviti pred sami porod.

7. Nestanak daha

Ukoliko se desi da ostanete bez daha, ne brinite. Ukoliko ste trudni, ovakva pojava je sasvim uobičajena i pojavljuje se usljed potrebe za dodatnim kisikom zbog rasta bebice.

Ukoliko osjećate sve ili neke od ovih simptoma, poželjno je uraditi test na trudnoću i svakako, posjetiti vašeg ginekologa.


Harmony web bannersrce2016
 
budi kum sos