fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

druga-beba

Već imate jedno dijete i priželjkujete još jednog bracu ili seku? U periodu razmišljanja o drugoj bebi, mnoge majke se počnu pitati koji bi bio idealan razmak između dvije trudnoće. Ovo pitanje je veoma važno jer razlika u godinama djece bitno utiče na njihov međusobni odnos, odnos sa roditeljima i mišljenje o sebi kasnije u životu.

 

Da li postoji najbolja razlika u godinama?

Istraživanje provedeno na Univerzitetu u Tennesseeju je pokazalo da je idealan razmak između djece ispod godinu dana ili više od 4. godine. Jeannie Kidwell, profesorica uključena u istraživanje, navodi da se djeci mlađoj od godinu dana lakše prilagoditi novoj bebi jer se još uvijek ne osjećaju glavni u porodici. Također, djeca starija od četiri godine već imala priliku da budu centar svijeta i mogu se prilagoditi na prinovu.

Međutim, stručnjaci ne preporučuju ni predugo odlaganje druge trudnoće zbog istraživanja koja pokazuju da su česte pojave rađanja beba sa malom porođajnom težinom i prijevremenim porodom kod majki koje su čekale više od pet godina za drugu trudnoću.

U zaključku istraživanja se navodi da premala ili čak prevelika razlika između dvije trudnoće povećava određene rizike jer ženinom tijelu je potrebno određeno vrijeme da obnovi svoje zalihe vitamina i minerala i da se preporodi od trudnoće i dojenja.

Naravno, roditelji su ti koji trebaju donijeti tu odluku u trenutku kada se oni osjećaju spremnim i kada im to mogućnosti koje oni smatraju bitnim u životu dozvoljavaju.


Harmony web bannersrce2016
 
budi kum sos