fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

trudnoca-prijateljstvo

Da li postoji određeni period kada žene osjete potrebu da postanu mame? Novija istraživanja upravo pokazuju jednu interesantnu činjenicu, majčinstvo je "zarazno"!

Istraživanje sa Univerziteta Bocconi u Italiji je pokazalo da žene osjete veću potrebnu za djetetom kada saznaju da su njihove prijateljice iz srednje škole dobile djecu.

'Ova pojava je najizraženija nakon što prijateljice tek dobiju bebu, a vrhunac dostiže dvije godine kasnije. Zatim se vremenom smanjuje sve dok dugoročno ne postane zanemariva', kaže koautorica studije Nicoletta Balbo. 

Ona je istaknula je kako ovo istraživanje pokazuje da odluke o potomstvu nisu samo pod utjecajem individualnih sklonosti, već i društva u kojem se krećemo. Utjecaj prijateljica djeluje na neke odluke i ponašanje pojedinca baš kao što društvo u kojem se krećemo može utjecati i na to hoćemo li pušiti, piti ili vježbati. 

Biti okružen prijateljicama koje već imaju djecu može pozitivno utjecati na želju za rađanjem djeteta a prijateljice mogu biti odlična podrška tokom trudnoće ali i kasnije.


Harmony web banner



srce2016
 
budi kum sos