fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

termin-porod

Ispred sebe imate veliki trbuh, vaš predviđeni datum poroda je prošao a vaša bebica se gurka i uživa u svom slatkom okruženju. Telefoni ne prestaju zvoniti jer svi željno iščekuju najljepše vijesti što zaista može biti frustrirajuće za vas a ponekad se može činiti da su svi više uzbuđeni oko rođenja bebe nego vi.

Datum poroda se obično izračunava od datuma vaše posljednje menstruacije plus 280 dana i služi samo kao okvirna procjena trajanja vaše trudnoće. U većini slučajeva, bebe se rode prije i poslije tog određenog termina a samo 5% trudnica se porodi baš na taj datum!

Ukoliko se radi o prvoj trudnoći, sasvim je uobičajeno da pređete taj termin nekoliko dana. To vam može dati utjehu da se radi o potpuno normalnim okolnostima i da nema potrebe da brinete. Svaki dan kojeg vaša beba dodatno provodi u vašoj utrobi joj samo može činiti dobro a to i vi želite, zar ne?

Donosimo vam nekoliko provjerenih savjeta kako da "preživite" ovaj pomalo nestrpljiv period trudnoće:

1. Odmarajte se!

Tokom posljednjeg mjeseca trudnoće, trudnica se zaista iscrpi. Veoma je teško spavati kao prije a i nervoza oko rođenja bebe postaje sve veća. Uzimajte svoje prenatalne vitamine i odmarajte se što više možete.

San u ovom periodu je veoma bitan, iako je to lakše reći nego učiniti. Pokušajte koristiti jastuk za trudnice ili nekoliko manjih jastuka kako biste se lakše namjestili. Podignite noge kada je god to moguće kako biste olakšali cirkulaciju.

2. Razgovarajte sa vašim ginekologom

Budite u stalnom kontaktu sa ginekologom kako biste dogovorili sve detalje oko poroda. Veoma je važno razviti dobar odnos sa ginekologom koji će vam pomoći u donošenju bebe na svijet ali i sa primaljom, ako je to moguće. Pitajte svog ginekologa sve što vas zanima jer je bolje na vrijeme otkloniti sve brige i strahove i dobiti sve informacije koje vam trebaju.

3. Završite sve pripreme za dolazak bebe 

Ovo je odličan period da završite sve ono što niste stigli oko pripreme bebinih stvari. Do sada ste vjerovatno već spakovali torbu za bolnicu. Ako to niste učinili, sada je pravo vrijeme za to. Ukoliko ste završili pripremu bebine odjećice i opreme, možete se pozabaviti uređenjem bebinog kutka ili vašeg doma.

4. Radite tehnike opuštanja i meditacije

Ukoliko to do sada niste probali, sada je pravo vrijeme da iskusite tehnike relaksacije i meditacije. Možda vam to zvuči dosadno, ali pokušajte. Stavite laganu muziku ili zvukove prirode, zatvorite oči i pokušajte se potpuno opustiti. Ujedno možete probati vježbe disanja koje će vam itekako koristiti prilikom poroda.

5. Obratite pažnju na bebine pokrete

U ovom periodu je od velike važnosti da pomno pratite bebine pokrete. Ukoliko osjetite da su pokreti bebe manje učestali ili su se naglo povećali, obavezno posjetite vašeg ginekologa kako biste se uvjerili da je sve u redu.

6. Prepoznajte rane znakove poroda

Za mnoge trudnice praćenje prvih znakova poroda može biti olakšanje ali za neke to može biti i obeshrabrenje. Kako se približava kraj trudnoće, vaše tijelo će vam samo dati znakove da se porod približava. Neki od uobičajenih znakova su lažne kontrakcije, osjećaj težine u donjem dijelu trbuha, bol u donjem dijelu leđa kao i pojačani vaginalni iscjedak.

Ovi simptomi se mogu pojaviti i nekoliko sedmica prije poroda ali to su sve znaci da se tijelo zaista priprema na porod, samo je pitanje dana :)

7. Uradite nešto lijepo za sebe!

Razmislite šta bi vas moglo posebno razveseliti. Možda jedna masaža, manikura ili posjeta frizerskom salonu? Izlazak sa prijateljicama ili suprugom? Sve što će vam uljepšati posljednje dane trudnoće je dobrodošlo :)

 prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos