fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

namirnice

Nakon poroda, mamama je potrebno mnogo energije kako bi se što brže oporavile i ojačale za nove aktivnosti sa novorođenčetom. Već tokom trudnoće budućim mamama se savjetuje da unose kvalitetne namirnice a isti savjeti se mogu primjeniti i nakon poroda, pogotovo zbog početka perioda dojenja.

Donosimo vam pet namirnica koje će vam dati energiju te omogućiti proizvodnju kvalitetnog mlijeka za vašu bebicu:

1. Voda

Važnost unošenja vode u organizam je ogromna a pogotovo tokom dojenja. Dovoljnim unosom tekućine sprječavate dehidraciju, pospješujete izlučivanje toksina iz organizma, povećavate količinu mlijeka a samim tim i gubite tjelesnu težinu.

2. Bademi i orašasti plodovi

Konzumiranjem badema dobivate energiju, sprječavate pojavu umora, anemije a povećavate proizvodnju mlijeka. Pomažu vam i u regulaciji probave.

3. Smeđa riža

Riža je veoma hranjiva i zasitna namirnica koja vam također daje potrebnu energiju a zdraviji je izbor od krompira i tjestenine. Također, pospješuje proizvodnju mlijeka.

4. Borovnice

Poznato je da su borovnice odličan izvor željeza, bogate su antioksidansima i pružaju vam potrebnu energiju. Možete ih konzumirati sa žitaricama ili svježe tokom sezone.

5. Špinat  

Još jedna namirnica iznimno bogata vitaminom A, kalcijem i željezom a sve je to potrebno prvo vama a i vašoj bebi.prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos