fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

ctg-mjerenje

Kardiotokografija (CTG) je metoda elektronskog praćenja otkucaja srca bebe i kontrakcija maternice tokom trudnoće i tokom porođaja. Obično se radi u trećem tromjesečju trudnoće kako bi se provjerili bebini otkucaji srca. Uobičajena stopa otkucaja srca bebe se kreće između 110 i 160 otkucaja u minuti i povećava se kako se beba kreće.

Korištenjem CTG testa se jednostavno provjerava bebino stanje u maternici, odnosno, da li beba dobiva dovoljno kisika iz placente. Test također pokazuje kako vaše kontrakcije maternice utječu na bebine otkucaje srca.

Ovaj test se provodi stavljanjem dva monitora na stomak koji se pričvršćuju putem pojasa. Jedan monitor mjeri bebine otkucaje srca a drugi kontrakcije maternice. Trajanje može varirati između 20 i 60 minuta, ovisno o situaciji.

Rezultat testa može biti "reaktivan" ili "nereaktivan". Reaktivan rezultat pokazuje da se otkucaji bebinog srca povećavaju u očekivanom omjeru nakon svakog njenog pokreta. Ako se njeni otkucaji srca ne povećaju, test neće biti reaktivan.

Nereaktivan rezultat obično ne ukazuje na problem jer jednostavno bebica može spavati tokom testa. U tom slučaju, ginekolozi preporučuju ponavljanje testa nakon što trudnica malo prošeta ili popije malo tečnosti. Ukoliko i drugi test bude nereaktivan, ginekolog može preporučiti dodatno praćenje trudnoće.

CTG test se najčešće počne primjenjivati iza 36. sedmice trudnoće, u početku svake dvije sedmice, a češće pred sami porod ovisno o preporuci ginekologa.prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos