fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

porod_prirodni

Iako je broj trudnica koje se odlučuju na carski rez sve veći, danas se dosta trudnica koje su imale carski rez  odlučuje na vaginalni porod. U zapadnim zemljama taj trend je postao popularan a sve više trudnica i kod nas se odlučuje na prirodni porođaj, imajući u obzir da je carski rez operativni zahvat koji sa sobom nosi dosta rizika za majku i bebu.

Vaginalni porod nakon carskog reza je moguć ukoliko se radi o urednoj trudnoći i ukoliko ne postoje dodatne indikacije za carski rez (nepravilan položaj bebe, veličina zdjelice, višeplodna trudnoća).

Koje su prednosti?

 

Postoji niz prednosti za odabir prirodnog porođaja umjesto carskog reza: izbjegavanje ožiljka na maternici, kraći boravak u bolnici, brži oporavak, smanjen rizik od infekcije, a što je najvažnije, prirodni doživljaj poroda :)

Koji su rizici?

Vaginalni porođaj poslije carskog reza također nosi određene rizike za trudnicu poput mogućnosti pucanja starog ožiljka na maternici iako je ta pojava veoma rijetka ukoliko se radi o jednom ožiljku.

Ukoliko se odlučite na ovakav porod nakon carskog reza, potrebno je imati podršku vašeg ginekologa tokom cijele trudnoće a naročito tokom poroda, jer ovakav zahvat zahtijeva poseban nadzor tokom porođajnog perioda za sigurnost majke i bebe.



prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos