fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

trudnoca-ishrana-bebe

Da li ste znali da nerođene bebe osjete sve što jede njihova mama već u stomaku? Nova istraživanja Univerziteta u Philadelphiji su pokazala kako buduće mame mogu uveliko utjecati na ishranu njihove bebe nakon rođenja ako se pravilno hrane tokom trudnoće.

Istraživanje koje je ovo potvrdilo je provedeno sa 46 beba u dobi od šest mjeseci do godine dana sa naglaskom da li vole mrkvu i žitarice. Rezultati su pokazali da su bebe čije su mame u trudnoći često pile sok od mrkve dva puta jele više mrkve nakon uvođenja čvrste hrane.

Dr. Menella, vođa istraživanja, je naglasila da bebe dobivaju osjete za povrće i voće već u stomaku ali i tokom dojenja. To sve utiče na njihove prehrambene navike nakon uvođenja dohrane.

Bebe će lakše konzumirati voće i povrće koje im je poznato od prije, odnosno, na koje su navikli u stomaku i preko majčinog mlijeka.

Zdrave prehrambene navike trudnice = zdravija beba

Ovim istraživanjem naučnici žele podstaknuti trudnice i dojilje da konzumiraju raznovrsno povrće i voće jer će na taj način njihove bebe već biti upoznate sa tim zdravim okusima i prilagodba na te namirnice će biti lakša.

Neka pravilna ishrana vaših beba započne i prije njihovog rođenja!



prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos