fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

prirodan porod

Kad je porođaj prirodan koliko god je to moguće, kada je majci omogućeno da rađa slobodno i bez ičijeg uplitanja, njen će porod biti brži i sigurniji.  Kad se ljudi upliću u proces rađanja, oni uvode elemente s kojima se tijelo ne zna nositi.

Lijekovi i medicinski postupci prepreke su sigurnom porodu jer u jednadžbu rađanja unose varijable koje nisu dio genetički kodiranih uputstava za rađanje. Vaše tijelo patološki reagira na lijekove u organizmu, na to što ste prikovani za krevet i što vam ne dozvoljavaju da jedete ili pijete. Ako vam tijelo šalje signale, a vi ih ignorirate ili ne osjećate zbog utjecaja lijekova, ili ako ste previše uplašeni da bi razumjeli što vam tijelo poručuje, komplikacije i daljnje intervencije postaju gotovo neizbježne

Bilo koji lijek koji primite za vrijeme poroda, dolazi do djeteta u roku od nekoliko minuta. Imajte na umu da količina lijeka može odgovarati vama, ali vaše dijete koristi vaš krvni sustav pa prima istu količinu lijeka koju primate i vi. Sigurno ste vidjeli dječje lijekove protiv bolova ili gripe. Na omotu uvijek piše koja količina odgovara određenoj starosnoj dobi i tjelesnoj težini djeteta.

Kad su lijekovi protiv bolova dani vama, majci, količina je prilagođena vašim, a ne djetetovim potrebama. Vama treba dovoljna količina lijeka da vam otupi bol pa dobivate količinu za odrasle, a ona je prevelika za vaše dijete. Da je djetetu koje je već izašlo iz maternice liječnik dao toliku količinu lijeka, zasigurno bi bio optužen za nesavjesno vršenje dužnosti. Budući da je vaše dijete manje od vas, a količina lijekova u njegovom sustavu prevelika, puno je više vremena potrebno da bi lijek izašao iz djetetovog organizma, nego iz vašeg.

Djeca majki koje su primile epiduralnu analgeziju imaju više nepravilnosti u funkcioniranju respiratornog sustava od ostale djece. Kad se takvo dijete rodi, ono je uglavnom letargično i spava više nego što je to normalno. Često, takva djeca dulje vrijeme nakon poroda nisu zainteresirana za dojenje. Ona ne dožive mirno, budno stanje koje osjete prirodno rođena djeca - stanje tihe živahnosti koje je važno zbog što većeg poslijeporođajnog zbližavanja mame i bebe. 

Kad je vaš porod induciran ili pojačan pitocinom (umjetnim oksitocinom), trudovi se ubrzavaju i čini se da se javljaju jedan za drugim, bez ikakvog perioda odmora. To može iscrpiti maternicu i onemogućiti njeno djelotvorno stezanje. Možete se otvoriti do određene mjere i zatim dalje ne napredovati, a tada je neophodan carski rez. Pitocin također povećava rizik razderanja maternice jer čini trudove puno snažnijima.

Žene često porod započnu s pitocinom i trudovi postanu toliko bolni da se ne mogu nositi s njima bez lijekova protiv bolova. Na taj način se u njihovom sistemu nađu dva lijeka umjesto jednoga.  Većina bolnica zahtijeva konstantnu uporabu elektronskog monitora. Taj postupak obuhvaća i pričvršćivanje ultrazvučnog aparata na vaš trbuh kako bi se pratili trudovi, te otkucaji vašeg i djetetovog srca. Kad ste priključeni na taj aparat, vi morate ostati u krevetu, a ležanje u krevetu pojačava duljinu trudova, povećava njihovu bol i smanjuje vašu sposobnost da se nosite s njima.

Vama MORA biti omogućeno mijenjanje položaja tijela onako kako to vaše tijelo traži. Ležanje u krevetu često dovodi do promjena u otkucajima srca fetusa. Ponekad te promjene predstavljaju pravu nepravilnost, a ponekad se tumače kao takve, iako zapravo ne postoji nikakva opasnost po dijete. U svakom slučaju, ako je majci dozvoljeno da izađe iz kreveta i da se kreće, ove nepravilnosti u otkucajima srca uglavnom se vrate u normalu. Ponekad su te nepravilnosti jednostavno posljedica normalnog procesa rađanja, te uopće ne uzrokuju oštećenja. Promatrači ne mogu znati o kojem se slučaju radi, tako da uvijek interveniraju. 

porodjajni-bolovi

Istraživanja o elektronskom monitoru su pokazala da se rezultati ne tumače uvijek ispravno. Iako rezultati mogu pokazivati nepravilnosti, drugi testovi obavljeni na majci i djetetu ne slažu se uvijek s tim da oštećenja zapravo i postoje. Tamo gdje se koristi elektronski monitor, povećava se broj carskih rezova i porođaja pomoću kliješta. Nije se pokazalo da korištenje takvih monitora značajno poboljšava ishod poroda za majku i dijete, ali ono zasigurno povećava broj intervencija. 

U bolnicama ženama često govore da "ne napreduju" ako se ne otvore barem jedan centimetar na sat. Ta dijagnoza temelji se na istraživanju koje je prije mnogo godina proveo dr. Friedman. On je bilježio podatke mnogih poroda i napravio prosjek trajanja i napredovanja tih poroda. Izradio je ono što se danas naziva "Friedmanova krivulja".

Prosječno napredovanje je jedan centimetar na sat. Ako ne napredujete barem toliko, vjerojatno ćete dobiti pitocin. Ako ni s pitocinom ne napredujete, “ponudit” će vam carski rez. "Ponuđeno" je neobičan izraz za to, budući da će vam reći da nema drugog izbora

Kako biste se osjećali da vam kažu da je prosječna žena visoka 1,65 m i da ste vi nenormalni ako ste visoki 1,75 m? To je u suštini ono što se kaže ženama koje ne napreduju barem jedan centimetar na sat. Izgleda da nitko ne shvaća da je Friedmanov "centimetar na sat" PROSJEK. Prosjek je sastavljen od visokih, srednjih i niskih vrijednosti.

Neke žene napreduju na jednoličan, stalan način, ali mnoge, ako ne i većina, napreduju u naletima. Možete neko vrijeme ujednačeno napredovati, zatim imati period odmora i zatim ponovo nastaviti. Vaše emocionalno stanje utječe na način na koji se vaš porod odvija i zato je vrlo važno pod svaku cijenu izbjeći ometanja u sobi u kojoj rađate. Često je promjena emocionalne atmosfere sve što je potrebno da bi trudovi ponovo započeli. 

Vaše tijelo točno zna kako treba roditi. Sve što morate učiniti je da uklonite prepreke, tako da vaše tijelo može slobodno učiniti to što zna činiti. Dozvoliti ženi da sama kontrolira svoj porod, znači pobrinuti se da sve ide baš onako kako bi trebalo. Vaše tijelo neće pokušati sabotirati porod, osim ako ga prepreke na to ne natjeraju. Usredotočite se na to da naučite otkloniti svaku moguću prepreku.

(svezabebe/Roda.hr)prirodan porod



prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos