fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

jaje-test

Namirnica koju uvijek imamo u frižideru spas je svakog brzinskog doručka, baza u receptima gotovo svakog kolača i neiscrpna inspiracija malih umjetničkih uskrsnih sličica. Ipak osim nedoumice koliko jaja sedmično smijemo pojesti, jer naučnici dijele podijeljena mišljenja o njihovim dobrim i štetnim učincima na tijelo, brojne svako toliko muči kako prepoznati koliko je jaje svježe. U tomu pomaže mali trik za koji vam je potrebno par sekundi vremena, a koji spašava jaje od bacanja ili probavu od neželjenih problema.

Jaje je jedna od rijetkih namirnica čiju je starost i valjanost najteže prepoznati jer njegov sadržaj i izgled ostaju nepromijenjeni i nakon poznatog nam isteka roka trajanja. Kako bi utvrdili njegovu svježinu pomaže vrlo jednostavan test.

Za njega vam je potrebno tek par sekundi vremena, prozirna staklena duboka zdjela i obična voda. 

Postupak:

Vodu nalijte do polovice zdjele i u nju uronite jaja. 

Pokazatelj svježine jaja:

1. Najsvježije jaje

Jaje je najsvježije kada čim ga stavite u zdjelu potone na samo dno i ostane ležati nepomično. 

2. Sedam dana staro jaje

Sedam dana odstajalo jaje nakon uranjanja u zdjelu s vodom ostaje priljubljeno uz dno zdjele, no ne i cijelom površinom, jedan kraj blago je odignut.

3. Tri sedmice staro jaje

Jaje čiji je rok trajanja došao do još uvijek prihvatljivog roka trajanja od 3 sedmice u zdjeli s vodom balansira sredinom svoje težine i lagano se podiže od dna zdjele. 

4. Staro jaje

Da je u potpunosti opasno za konzumiranje i istaknutog roka trajanja jaje razotkriva trenutno podizanje od dna zdjele nakon uranjanja i plutanje tik uz površinu vode.

(svezabebe.ba/Zadovoljna.hr)




srce2016
 
budi kum sos