Napunite organizam vitaminima nakon zime
Tokom zime, tijelo se napaja zalihama hranjivih tvari prikupljenih tokom ljeta i jeseni. Početkom proljeća, te su zalihe gotovo istrošene, što je jedan od uzroka proljetne iscrpljenosti.
Uz manjak vitamina, može vas opteretiti i promjena životnog ritma i prelazak na ljetno računanje vremena, koje vam "krade" jedan dragocjeni sat. Ako niste preko zime vodili računa o popuni organizma vitaminima, vrijeme je da to učinite sada. U tome će vam pomoći svježa hrana. Donosimo vam savjete za proljetni preporod uz pomoć najsvježije vitaminima bogate hrane.
Jedite zeleno i lagano
Stavite zeleno lisnato povrće u žarište svog proljetnog plana prehrane. Jedite je sirovu, lagano kuhanu ili pirjanu. Lagana je hrana ključ proljetne kuhinje. Izbjegavajte jesti kad niste gladni i rasteretite svoj probavni sustav. Uzimajte hranu koja vam ulijeva energiju, umjesto one koja vas iscrpljuje.
Marelice
Marelice su odličan način da zadovoljite vašu želju za slatkim. Pune karotenoida i fitonutrijenata koji nude velike količine antioksidansa.
Grašak
Uzbudljivo proljetno povrće koje nudi velike zdravstvene dobrobiti. Odličan izvor vitamina A i C.
Bosiljak
Zbog svog snažnog okusa, omiljen je sastojak talijanskih jela i umaka za tjesteninu, ali i ukusan dodatak brojnim salatama.
Šparoge
Šparoge su izvrstan izvor folne kiseline, koja je važna za zdravlje srca i mozga.
Blitva
Blitva je nesumnjivo jedno od najhranjivijih povrća. Ima visok udio vitamina A i E, koji su vrlo djelotvorni antioksidansi.
Špinat
Špinat je pun hranjivih tvari. Bogat je vitaminima A, C, K, B9, željezom, magnezijem i kalijem. Da biste od njega izvukli najviše koristi, jedite ga svježeg i sirovog.
Mrkva
Dobra stara mrkva izvrsno je povrće, koje neizostavno morate unijeti u prehranu. Sadrži vitamine A, C i vlakna, a možete je jesti sirovu ili kuhanu.
Zelena salata
Zelena je salata poznata po velikoj količini vitamina C i beta-karotena, koji se u tijelu pretvara u vitamin A.
Komorač
Bogat je vitaminom C, kalijem i vlaknima.
Citrusni plodovi
Naranča, limun, limeta, mandarina i grejp su zlatni rudnici C vitamina, čija je uloga u podizanju imuniteta i vitalnosti dokazana u istraživanjima.
Orašasti plodovi
Ako ste izloženi povećanom mentalnom stresu, preporučujemo da dnevno jedete pet do deset koštica badema, oraha ili lješnjaka. Izuzetno su bogati hranjivim tvarima, posebice esencijalnim masnim kiselinama omega-3 i omega-6.
Žitarice
Vaša bi proljetna ishrana trebala uključivati integralne žitarice. Osobito je korisna kaša od kukuruza (non-GMO), ječma, raži, heljde i pšeničnih klica. One sadrže sve nutrijente nužne za živčani sustav, koji je u proljeće iscrpljen i nestabilan.
Izvor: www.alternativa-za-vas.com