Kako sačuvati svježe začine?
Da li koristite svoj zamrzivač za očuvanje bilja, povrća ili voća? Zamrzivač je sjajna stvar za očuvanje mnogih namirnica, pogotovo u ljetnim mjesecima...A jeste li ikada zamrznuli začine? Na koji način? Ako ste ih samo spremili u plastičnu vrećicu i zamrznuli, oni su ipak izgubili jedan velik dio svojih mirisa, boje pa i okusa...
Jedan od najboljih načina da očuvate i zamrznete svježe začine je da ekstra svježe začine netom ubrane u vrtu ili kupljene na tržnici prema želji nasjeckate ili čitave potopite u extra djevojačko maslinovo ulje ili otopljeni putar i zamrznete ih u kutiji od kockica leda. Tako će biti spremne kad ih zimi zatrebate za supu, pečenje, neko jelo od krompira ili kao bazno ulje za početak pripreme bilo kojeg jela na kojemu ćete podinstati luk ili češnjak...
Koje začine je najbolje sačuvati?
Najbolje je zamrznuti jače i tvrđe bilje poput ružmarina, kadulje, timijana, koromač, majčine dušice i origana koji se i ovako moraju kuhati zajedno sa hranom. Nježnije bilje poput bosiljka, mente i kopra se svježe dodaju na kraju kuhanja, tj. ne kuhaju se i njihov svježi okus se na žalost ipak mijenja u zamrzivaču. Jedino možete spremiti već gotov pesto od bosiljka...
Evo nekoliko savjeta za očuvanje bilja u maslinovom ulju:
- odaberite svježe bilje iz vašeg vrta ili tržnice
- možete ih usitniti ili ostaviti cijele listiće/grančice
- možete pomiješati razno bilje koje ćete koristiti npr. za pečeno pile ili pečeni krompir
- napunite svaki prostor za kockicu leda do 2/3 s biljem i prelijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem ili rastopljenim neslanim putrom pa prekrijte plastičnom folijom i zamrznite preko noći
- drugi dan izvadite zamrznute kocke, prebacite ih u kutije ili vrećice za zamrzavanje i pohranite u zamrzivač
- ne zaboravite ih označiti (napisati na etiketu) s imenom bilja koje se nalazi unutra!
Izvor: Wall.hr
Pogledajte Top 5 začina za jačanje imuniteta