Požurite na livade po maslačak i napravite ukusan i zdrav sirup
Tokom aprila i maja, u razdoblju cvjetanja, bere se maslačak. Sadrži više karotena od mrkve te je odličan izvor minerala i vitamina. Cvjetovi su ugodnog okusa, a od njih možete pripremiti sirup, koji se često naziva medom od maslačka, zbog njegove gustoće i sličnosti u strukturi.
Sirup se koristi za zaslađivanje čaja, a kašikicu sirupa uzmite za lijek. Osim što je ljekovit, sirup je ugodnog okusa, a možete mu dodati sok limuna i naranče.
Sastojci
- 250 komada cvjetova maslačka
- 1 i 1/2 l hladne vode
- 2 limuna
- 2 narandže
- 1 kg šećera
Priprema
Svježe ubrane cvjetove maslačka prelijte hladnom vodom i dodajte limun i narandžu izrezane na ploške. Ostavite pokriveno na hladnome mjestu 24 sata. Procijedite i dodajte šećer.
Nakon što zavrije kuhajte oko sat i pol. Ulijte ga u zagrijane sterilizirane staklenke, zatvorite i ostavite da se ohlade.
(svezabebe.ba/24sata.hr)