fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

med maslacak

Tokom aprila i maja, u razdoblju cvjetanja, bere se maslačak. Sadrži više karotena od mrkve te je odličan izvor minerala i vitamina. Cvjetovi su ugodnog okusa, a od njih možete pripremiti sirup, koji se često naziva medom od maslačka, zbog njegove gustoće i sličnosti u strukturi.

Sirup se koristi za  zaslađivanje čaja, a kašikicu sirupa uzmite za lijek. Osim što je ljekovit, sirup je ugodnog  okusa, a možete mu dodati sok limuna i naranče.  

Sastojci

- 250 komada cvjetova maslačka 

- 1 i 1/2 l hladne vode 

- 2 limuna

- 2 narandže 

- 1 kg šećera  

Priprema

Svježe ubrane cvjetove maslačka prelijte hladnom vodom i dodajte limun i narandžu  izrezane na ploške. Ostavite pokriveno na hladnome mjestu 24 sata. Procijedite i dodajte šećer.

Nakon što zavrije kuhajte oko sat i pol. Ulijte ga u zagrijane sterilizirane  staklenke, zatvorite i ostavite da se ohlade.

(svezabebe.ba/24sata.hr)




srce2016
 
budi kum sos