fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

savjeti-zdrava-koza

1. Važnost probiotika 

Kada se zdrava bakterijska flora u želucu poremeti zbog stresa, infekcija, ili konzumiranja antibiotika, mogu se pojaviti probavne bolesti i kožni problemi kao što su akne, psorijaza i ekcem, kao i umorna koža i bore. Ako su zdrave bakterije van balansa u vašim crijevima, otrovne bakterije mogu proći kroz mikroskopske rupe u zidu vašeg probavnog trakta i putovati po cijelom tijelu, uključujući i kožu, što uzrokuje upalu koja sprječava kožu od funkcioniranja ispravno.

Najbolji način je da se uzima probiotički dodatak ili konzumirati fermentirane namirnice kao što su kefir, jogurt, kiselo mlijeko, miso, i kiseli kupus. 

2. Istražite prebiotike 

Prebiotici su hranjive tvari koje potiču rast dobrih bakterija u crijevima. Da biste spriječili kožne probleme, održavajte vaš probavni trakt naseljen sa dobrim bakterijama koje prekrivaju sluznicu crijeva i vrše poparavku sluznice kako neželjene tvari više ne mogu iscuriti van i izazvati iritaciju.

Izvori su cjelovite žitarice, banane, luk, bijeli kuk, artičoke. 

3. Zdrave masne kiseline 

Zdrave masti poznate kao omega-3 masne kiseline su eliksir za suhu kožu. Ne samo da su anti-upalne, oni također vlaže kožu tako da ostane meka i fine linije su manje vidljive. Istraživanja pokazuju da konzumiranje omega-3 bogatim namirnica,čak može pomoći u zaštiti od sunčevih zraka i raka kože.

Tuna, sardine, skuše, heringe, su odličan omega-3 masnih kiselina. Za one koji ne žele jesti ribu, laneno sjeme i čija sjemenke nude alternativu.Pokušajte ih dodati u salate, u sokove, zobene pahuljice. 

zdrave-namirnice

4. Izaberite ljubičasto 

Slobodni radikali-molekule sa nesparenim elektronima koji su proizvedeni kada je koža izložena UV zrakama ili zagađenim zrakom, kao što su ugljični monoksid ili dim cigareta - aktiviraju lančanu reakciju koja može oštetiti gotovo svaku molekulu u tijelu, uključujući i važne čelijske strukture kože. 

Jedan od najboljih načina da neutralizirate slobodne radikale je da jedete hranu koja je bogata antioksidantima, kao što su bobičasto voće, grah i lisnato povrće.

Ljubičasto povrće i voće je izuzetno bitno kada je u pitanju vaš izgled. Ljubičasti kupus, maline, borovnice su bogate antocijanidima, tip antioksidanata koji također pomažu u poboljšanju cirkulacije. Povećan protok krvi pomaže ishranu kožu hranjivim tvarima potrebnim za formiranje novih ćelija, kolagena i elastina.

5. Esencijalne masne kiseline

Omega -3 i 6 masne kiseline, rade na izgradnji vašeg kiselinskog ogrtača, jednog od tri sloja odbrambenog sistema kože. Kivi, mljevene sjemenke lana, divlji losos i orasi su odličan izvor!    

6. Aminokiseline i minerali hrane keratinocite, koji pomažu vaše prirodne faktore hidratcije i zadržavaju vodu i time osiguravaju mekoću i glatkoću kože. Zeleno lisnato povrće i kvalitetni proteini biljnog i životinjskog porjekla su odličan izvor.    

7. Voda se treba konzumirati tokom dana da bi ostvarili kumulativni efekat. Preporučuje se popiti dvije litre dnevno – stvari kao što su kokosova voda, zeleni čaj, limunada su odlična alternativa.    

8. Hijaluronska kiselina je snažan antioksidant koji je najpoznatiji po svojim efektima na hidrataciju, elastičnost i teksturu kože. Ona ima sposobnost da veže vodu u tkivima i povećava proizvodnju kolagena.

Da bi ste osigurali održavanje zdravog niova hijaluronske kiseline u koži, uzimajte magnezij, cink i fitoestrogen (fermentirana soja, graharice i leća).

Za portal svezabebe.ba piše,
Nutricionista Amela Ivković O'Reilly




srce2016
 
budi kum sos