fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

mandarine

Mandarina je voće iz porodice citrusa. Njezina se narančasta i tanka kora lako guli, a meso jednostavno dijeli na kriške. Porijeklom je iz Jugoistočne Azije, a ime je dobila po svijetlo narančastoj odjeći mandarina - drevnih kineskih javnih službenika - jer je bila dostupna isključivo povlaštenim klasama. 

Sastav i ljekovitost mandarine  

Mandarina je praktičan, ukusan i zdrav zalogaj koji pruža mnogo nutritivnih dobrobiti. Jedna mandarina težine oko 110 grama sadrži 32 miligrama vitamina C što je pola preporučene dnevne količine

Vitamin C igra bitnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u našem tijelu. Kolagen i elastin su bjelančevine koji tvore našu kožu, mišiće i ostala vezivna tkiva. Ovaj je vitamin snažan antioksidans te pomaže tijelu u odstranjivanju slobodnih radikala koji ugrožavaju zdrave stanice. Pospješuje zacjeljivanje rana i pridonosi sprečavanju neurodegenerativnih bolesti, artritisa, prehlade i gripe. Velik broj istraživanja je pokazao vezu između povećanog uzimanja vitamina C i smanjene pojave nekolikih vrsta raka. 

Mandarine su bogate i vitaminom A i folnom kiselinom.  Jedna mandarina sadrži 16 posto dnevne vitamina A te pet posto dnevne preporučene vrijednosti folne kiseline.    

Od minerala, u ovom su plodu prisutni kalij, kalcij, magnezij, bakar i željezo.

Idealna namirnica za vitku liniju

Vlaknasto, bijelo tkivo koje se nalazi između kriški mandarine, naziva se lamela. To je membrana bogata topljivim vlaknima. Sadržaj vlakna u jednoj mandarini je osam posto dnevne preporučene vrijednosti. 

Najveća prednost dijete bogate topljivim vlaknima je snižavanje lošeg kolesterola u krvi. Vlakna su korisna i u regulaciji probavnog sustava, jer olakšavaju eliminaciju otpada iz tijela. Nadalje, vlakna pune želudac i tako sprečavaju osjet gladi, koja se često javlja ubrzo nakon obroka siromašnih vlaknima. 

Mandarina se sastoji od 85 posto vode, koju tijelo koristi da bi se očistilo od toksina i potaklo metabolizam. Uza sve te dobrobiti, jedna mandarina sadrži samo 64 kalorija i 0,4 grama masnoća, što je čini vrhunskom namirnicom za mršavljenje.

Izvor: Alternativa-za-vas.com




srce2016
 
budi kum sos