9 razloga zašto trebate jesti orahe
Ne samo da orasi imaju dobar okus, oni nam daju ogromnu količinu energije i nude mnoge zdravstvene prednosti. Od drevnih se vremena orasi spominju u vezi s intelektualnošću - sam plod ima oblik ljudskoga mozga!
Orah je nevjerojatan izvor vrijednih nutrijenata. Sadrži antioksidante, kvalitetne masne kiseline, željezo, kalcij, magnezij, fosfor, cink, mangan, selen, vitamine B, E i K. Samo 30 grama oraha dnevno može značajno poboljšati vaše zdravlje.
1. Čuva zdravlje srca
Redovito konzumiranje oraha značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti. Orasi sadrže velike količine alfa-linolenske kiseline. To je vrsta omega 3 masnih kiselina koja se nalazi samo u biljkama i igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca.
Alfa-linolenska kiselina štiti od upale i ovapnjenja krvnih žila, smanjuje rizik od srčanog udara i normalizira krvni tlak. Važna je za kognitivne sposobnosti i normalan razvoj organizma. U skladu sa studijom objavljenom u American Journal of Clinical Nutrition, konzumiranje oraha smanjuje LDL kolesterol i povećava razinu dobrog kolesterola.
2. Sprječava rak dojke i prostate
Orah sadrži velike količine antioksidanata i antiupalnih tvari, pa nije ni čudo da ima značajan učinak u sprječavanju raka. Istraživanje provedeno u Marshall University School of Medicine u Zapadnoj Virginiji potvrđuje da fitosteroli i antioksidansi u orahu mogu spriječiti rak dojke. Orasi djeluju i na rak prostate, potvrđuju nove studije.
3. Štiti od dijabetesa
Mononezasićene i polinezasićene masti pronađene u orasima pomažu u održavanju normalne razine inzulina u krvi. Istraživanje provedeno u Harvardskoj Školi javnog zdravlja je utvrdilo da žene koje su konzumirale 30 grama oraha pet puta tjedno imali 30% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
4. Bogat izvor antioksidanata
U orasima nalazi se velik broj fitonutrijenata, kao što su elaginska kiselina, melatonin, vitamin E, polifenoli i karotenoidi - sve ove tvari služe kao antioksidansi. Ovi spojevi mogu pomoći vašem tijelu u borbi protiv starenja, raka, neuroloških bolesti i upala.
5. Poboljšava rad mozga
Visoke količine omega-3 masnih kiselina u orahu čine ga izvrsnom hranom za mozak. Gotovo dvije trećine Amerikanaca imaju manjak omega-3 masnih kiselina. Manjak istih može negativno utjecati na pravilno funkcioniranje mozga. Studija na Sveučilištu Purdue je otkrila da djeca s nedovoljnim unosom omega-3 masnih kiselina imaju poteškoće u ponašanju i učenju.
6. Otklanja stres
Orah je bogat izvor omega-3 masnih kiselina. Poznato je da omega-3 pomaže kod smanjenja simptoma depresije, hiperaktivnosti i Alzheimerove bolesti. Orah i njegovo ulje doprinose smanjenju razine stresa i snizuju visoki tlak uzrokovan stresom, - objavio je Journal of the American College of Nutrition.
7. Pomaže kod nesanice
Imate problema s nesanicom? Izbjegavajte uzimanje tableta za spavanje, jer mnoge od njih imaju nuspojave. Umjesto toga, pojedite pet oraha nakon večere, jer oni omogućuju miran san.
8. Njeguje kožu
Ulje oraha štiti kožu i vraća joj mladolik izgled. Koristi se u mnogim proizvodima za njegu lica i kao ulje za masažu. Vitamin E pronađen u orasima također je veoma dobar za kožu.
9. Smanjuje upale
Omega-3 masne kiseline u orahu djeluju antiupalno, što smanjuje rizik od bolesti krvnih žila, srčanog i moždanog udara, hipertenzije, raka crijeva, prostate i dojki. 25 grama ovoga voća vas opskrbljuje s 90% dnevne doze kvalitetnih masnih kiselina.
Izvor: Alternativa-za-vas.com